Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството реши: По 40 лева за хората с ниски пенсии

| обновено на 19.11.14 в 16:20
Снимка: БГНЕС
На днешното си заседание правителството прие решението за коледни добавки към част от пенсиите. По 40 лева се дават на хора, чиито пенсии и допълнителни добавки остават под границата на бедността - 286 лева. Решението за допълнителните пари за пенсионерите беше оповестено вчера от премиера Бойко Борисов, макар че преди дни министърът на финансите Владислав Горанов категорично заяви, че надбавки няма да има за никого.

Точно 1,235 милиона пенсионери ще получат коледна добавка от 40 лева с пенсиите за декември. Миналата година добавката също е била диференцирана и е била за най-бедните пенсионери, припомни вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Тогава обаче добавка са взели 20% по-малко пенсионери.

Аз се радвам, че успяхме да намерим тази сума. Знаете какво беше становището, първоначалното. Благодарен съм , разбира се и за разбирането, което прояви и министър-председателят, и министърът на финансите, така че да решим най-спешния проблем. Разбира се, ако има допълнителни средства, мисля, че това е една добра кауза, за която те биха могли да се дадат. Но, нека да се зарадваме и да стъпим на това. Аз лично съм много доволен, което успяхме да постигнем към този момент, не е достатъчно, не го оспорвам, но и състоянието на бюджета въобще не е цъфтящо, коментира Калфин.

Към днешна дата няма решение дали възрастта за пенсиониране догодина ще остане отново замразена, или ще се увеличи с четири месеца за трета категория труд. Бюджетната процедура е в ход, обясни Калфин и коментира, че той ще обсъжда темата с финансовия министър. Неговото желание е реформата да се направи цялостно, а не на парче.

Смятам, че четири месеца нарастване е прекалено стръмна скала за нарастване. Ще се опитам до края на тази година не просто да се промени едно число, но това да бъде поне един елемент от дългосрочните решения в пенсионната реформа. Няма смисъл, особено в този състав, и по една много чувствителна тема така да разхождаме предположения между хората, защото това са проблеми, които вълнуват страшно много хора, каза още вицепремиерът.

Ивайло Калфин подкрепя идеята в силовите ведомства освен стаж да има и възраст за пенсиониране, но съчетано със сигурност за тези хора, което да гарантира, че тежкият труд за тях ще е лимитиран във времето.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна