Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болницата за лечение на белодробни болести в Троян организира безплатни прегледи

Снимка: sbalbb-troyan.com
Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Троян организира днес безплатни прегледи от 9 до 12 часа. Поводът е Световният ден за борба с хроничната обструктивна белодробна болест,  едно от най-разпространените заболявания. Нейни жертви всяка година стават 3 милиона души по света.

В България от хронична обструктивна белодробна болест страда 15% от населението, съобщи д-р Цветомила Дудевска директор на Специализираната белодробна болница в Троян.

Това хронично заболяване е много важно да се хване навреме. По-късно, развивайки се в тежките му стадии, то действа на сърдечно-съдовата система. Голямата част от пациентите с ХОББ са пушачи. Симптомите една кашлица, упорита, хронична, може да има, която обаче в началото на никого не пречи. Но има известно уморяване при по-леки физически усилия от обичайното. Много са дискретни изявите. Последиците този задух, за който ви казах, това затруднено дишане и лесна умора с времето се задълбочават до степен, до която човек прави две-три крачки и спира. 

Доктор Дудевска добави, че друга важна причина за развиване на ХОББ е замърсеният въздух, неадекватно лекувани белодробни инфекции, непълноценно хранене, професионални рискове и наследственост. Тя допълни, че заболяването е лечимо, но е важно да се установи в начален стадий.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна