Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНБ: На 12-и декември вложителите на ТБ "Виктория" ще имат достъп до парите си

| обновено на 19.11.14 в 18:17
Снимка: БГНЕС

На 12-и декември всички вложители на Търговска банка „Виктория“ ще имат достъп в пълен размер до парите си, реши БНБ. Специалният надзор над банката ще бъде удължен до 22-ри декември, защото тя все още изпитва остър недостиг на ликвидни средства. Банка „Виктория“ е дъщерна на Корпоративна търговска банка, чийто лиценз бе отнет на 6-и ноември. 

При продажбата на част от кредитния портфейл на Търговска банка „Виктория“ може да бъдат събрани 180 млн. лева, които ще покрият всички вложения, независимо дали са гарантирани по закон или не. Общият им размер е 160 млн. лева, така че вложителите им ще имат достъп до тях на 12-и декември. Два дни по-рано банките - купувачи на част от кредитния портфейл трябва да са превели необходимите суми. Към 14-и ноември седем банки са подали оферти, като според анализа, извършен от „Ърнст и Янг България“, като най-добри за ТБ “Виктория“ ЕАД са посочени офертите на Токуда банк за портфейлите „малък бизнес“ и „потребителски кредити с ипотека“, на СЖ Експресбанк за „ипотечни кредити“ и на ЦКБ за „потребителски кредити и кредитни карти“. Тези оферти покриват почти 100 % от балансовата стойност на съответните кредитни портфейли. За портфейла от „големи и средни корпоративни клиенти” е постъпила само една оферта, при това не за всички кредити.

От БНБ са категорични, че изпълнението на задълженията към други кредитори - т.е. към банката - майка Корпоративна търговска банка (КТБ), следва да се възобновят на 22-ри декември, когато ще изтече специалният надзор над "Виктория". Дотогава от квесторите се очаква да свикат събрание на акционерите, на което да се избере управителен съвет на банката.

В кулоарите на парламента финансовият министър Владислав Горанов коменитра, че с това решение на БНБ банка "Виктория" ще се върне към нормалната си работа и вложителите ще могат да изтеглят спестяванията си без ограничения: 

Търговска банка "Виктория" ще има достатъчно ликвидност, за да може да върне всички влогове и да продължи да функционира като банка. Банка "Виктория" никога не е била с капиталова дупка и със същия проблем, който се констатира в банката с отнет лиценз. Никога не е стояла тема, че вложителите в Търговска банка "Виктория" ще бъдат ограничени и няма да могат да получат средствата си. Вложителите в Търговска банка "Виктория" нямат нищо общо с вложителите в банката с отнет лиценз. Търговска банка "Виктория" по същество имаше само ликвиден проблем. Това, което знам, е, че Управителният съвет на БНБ е взел решение да продаде част от кредитния портфейл, с което да осигури необходимата ликвидност така, че Търговска банка "Виктория" да може да започне да работи като действаща банка и да приключи процеса с квестурата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени