Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София бе проведен протест срещу неспазването на детските права

| обновено на 20.11.14 в 15:09
Снимка: БГНЕС

Родители на деца, чиито права са нарушени, протестираха пред Народното събрание, като издигнаха грамада от плюшени играчки. Днес се навършват 25 години, откакто България ратифицира Конвенцията на ООН за защита правата на децата. Какво искат родителите:

Идеята е такава, че институциите не спазват самата Конвенция. Това е апел към тях в крайна сметка да се замислят и да почват да спазват закона, защото много семейства имат нуждата от подкрепа. Примерно децата няма как да отидат на детска градина. Другото е отнемането на деца, проблемът с незаконното присвояване на деца, припознаването от чужди родители. Също, не на последно място, е проблемът с извеждането от семействата на децата.

Трудно е да ми приемат детето в детска градина, при положение че го гледам абсолютно сама. Трябва да работя, а за да работя, той трябва да бъде на детска градина. Към която и институция да съм се обърнала към този момент, дори не ми отговарят.

Законите не се спазват и тука идва другият голям проблем с контролните органи. Допускат престъпления по служба. Замазват се очите на потърпевшите с едни абсолютно фиктивни проверки.

Протестът бе организиран от Асоциацията за детско развитие "Член 24". Според инициаторите на акцията, макар България да е подписала конвенцията, то у нас все още има случаи на неспазване на детските права.

Любомир Данков от Асоциацията коментира:

С тази инициатива ние не се обръщаме към държавните институции, защото очевидно е безсмислено да молим държавата да спазва закона, защото конвенцията това е също закон, който трябва да се спазва. Обръщаме се към гражданите, които трябва да четат тази конвенция и да търсят правата си своите и на своите деца. Твърде много са направленията, в които не се работи както трябва, като се започне от образование, има незаконни осиновявания, продажба на деца, незаконни отнемания на деца от родителя, с цел усвояване на някакви средства.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна