Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народното събрание реши постоянните парламентарни комисии да бъдат 22

Снимка: Ивайло Михайлов



Постоянните парламентарни комисии ще бъдат 22. Това реши Народното събрание с приемането на текст от Правилника за организацията и дейността на парламента. По-голямата част от тях ще бъдат аналогични на отделните министерства. Ще има още комисии за борба с корупцията, за контрол над службите за сигурност, за взаимодействие с неправителствените организации, комисия по правата на човека и вероизповеданията. Най-много спорове в пленарната зала предизвика създаването на комисия за наблюдение на дейността на ДКЕВР. 

В хода на дебатите на депутатите от ГЕРБ се наложи да обясняват няколкократно, че комисията няма да контролира, а само ще осъществява мониторинг на дейността на ДКЕВР.

Станислав Иванов коментира, че тази комисия трябва да прекрати практиката депутати и министри да определят цената на тока:

Става въпрос за наблюдение. Трябва да се прекрати практиката от предишното Народно събрание. Народни представители от управляващото мнозинство тогава се събуждаха с идеи относно възможностите за падането на цената на тока. Но тези, които го правеха, със сигурност знаеха към онзи момент, а и сега, че това не е в техните правомощия, народни представители или министър да увеличават или намаляват цената на тока.

Създаването на постоянно действаща комисия, която да се занимава с дейността на ДКЕВР, ще доведе до цененото от управляващите създаване на алиби за решенията на ДКЕВР, каза депутатът от БСП Мая Манолова:

Най-лесно е да бъде прехвърлена отговорността от регулатора върху постоянно действащата парламентарна комисия, в която ГЕРБ и управляващото мнозинство, ще имат пълно мнозинство. И по този начин регулаторът, който се назначава от Министерския съвет, да си измие ръцете с парламентарната комисия.

Със създаването на комисия за наблюдение дейността на ДКЕВР може би се намира длъжност за някои от коалиционните партньори, коментира Мустафа Карадайъ от ДПС:

Сигурно идеята е тази комисия да се предостави на четвъртия коалиционен партньор - Патриотичния фронт, в чиято програма има внушения за обществена нетърпимост към едни естествени пазарни механизми и принципи.

Репортаж по темата чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна