Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петте прозападни партии в Украйна подписаха коалиционно споразумение

| обновено на 21.11.14 в 15:49
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Лидерите на 5-те прозападни  партии в украинския парламент подписаха коалиционно споразумение, предадоха ТАСС и АФП. Новата парламентарна коалиция, която обединява 300 от общо 450 депутати, ще може за първи път да прокара поправки в Конституцията. В документа като главни приоритети се посочват евроинтеграцияга на страната, членство в НАТО, обезпечаване отбранителните способности на Украйна, възстановяването на икономическия растеж.

В коалицията влизат политическите формации "Блок на Петро Порошенко", "Самопомощ", Народен фронт на премиера Арсений Яценюк, Радикална партия и "Отечество" на Юлия Тимошенко.

Преди подписването премиерът Арсений Яценюк обсъди формирането на управляваща коалиция с американския вицепрезидзент Джо Байдън, който е на посещение в Киев. Байдън поздрави управляващите за подписването на коалиционното споразумение и призова за съставяне на правителство възможно най-скоро.
 
Има още много работа в Киев. Тя започва със сформирането на ново правителство - за дни, не за седмици. Проведете нужните реформи - по-силни, демократични институции, по-голяма интеграция в Европа, просперираща икономика, и категорични мерки за изкореняване на тумора корупция, който отдавна задушава Украйна.

Американският вицепрезидент отново заяви, че Съединените щати не приемат анексирането на Крим и руската агресия в Източна Украйна и призова Москва да спазва примирието от Минск.

Свидетели сме на още провокативни действия и фрапиращи нарушения на споразумението, подписано неотдавна от Русия. Докато продължава така, Русия ще е изправена пред още по-големи загуби и изолация. Но има начин това да се промени: направете това, на което се съгласихте, господин Путин!





БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени