Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прихващания за около 800 млн. лева ще бъдат забранени в КТБ, ако бъде обявена в несъстоятелност

| обновено на 22.11.14 в 08:04
Снимка: БГНЕС

Прихващания за около 800 млн. лева ще бъдат забранени в Корпоративна търговска банка, ако тя бъде обявена в несъстоятелност. Това ще стане с промени в Закона за банковата несъстоятелност, внесени от депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни, че извършването на продажба на влогове с цел след това да се погаси част от кредит в банката ощетява останалите вложители и Фонда за гарантиране на влоговете, който ще влезе като кредитор в банката след изплащането на гарантираните депозити. Забраната обаче ще бъде валидна само ако се стигне до несъстоятелност на банката. Тогава синдикът ще може да оспори всички сделки, извършени след обявяването на КТБ в неплатежоспособност.

Напоследък се извършват изключително много цесии - продажба на влогове. Обикновено това се извършва от негарантирани вложители, които имат влогове над 196 000 лева, които са гарантирани, и които се продават обикновено на фирми, които пък от своя страна имат кредити в КТБ с цел след това да бъде извършено прихващане. Това означава, че въпросните кредитополучатели няма да погасят реално с пари кредитите си. Техните пари няма да влязат в масата на състоятелността и по този начин ще се ощети както Фонда за гарантиране на влоговете, така и останалите негарантирани вложители, коментира Менда Стоянова.

Стоянова обясни, че с промени в Закона за държавния бюджет за тази година ще бъдат забранени т.нар. "раздробявания на депозити", при които вложители със суми над гарантираните по закон продават част от депозитите си и по този начин влизат в лимита на гарантираните 196 000 лева. Стоянова за пореден път призова за оставката на шефа на БНБ Иван Искров, но не потвърди да му е предлаган друг пост:

Ще очакваме оставката на господин Искров. Държа да кажа - по морални съображения. Смятам, че той трябва да понесе моралната отговорност за това, което се случи, независимо от това дали той има пряка вина, която може да бъде административно или наказателно доказана. Нямам информация дали господин Искров ще започне работа в Черноморската банка, така че не мога да потвърдя тази информация.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!