Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговорите по иранската ядрена програма ще продължат до 1-ви юли 2015-а

| обновено на 24.11.14 в 16:08
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Иран и западните сили удължават преговорите по ядрената програма на Техеран до 1-ви юли 2015-а година и ще се опитат да се договорят по политическите аспекти до март, заяви британският външен министър Филип Хамънд след прекратяване на разговорите във Виена. Той изрази задоволство от хода на разговорите:

Дискусиите са много сложни и има още доста проблеми за решаване. Но всички сме на мнение, че е постигнат достатъчно напредък и като запазим набраната инерция и продължим работа, има голяма вероятност да стигнем до споразумение.

По думите на руския му колега Сергей Лавров е постигнат "значителен напредък" в последния кръг от разговори.

Иран ще има достъп до 700 милиона долара месечно от замразените си авоари, докато текат преговорите по ядрената му програма. За това са се договорили западните сили и Техеран, съобщи още британският първи дипломат.

В същото време израелският премиер Бенямин Нетанаху заяви, че е по-добре да няма споразумение, отколкото то да не е задоволително:

Според мен Иран не трябва да има никакъв капацитет за обогатяване на уран, защото разработват междуконтинентални балистични ракети и така отправят атомна заплаха. Това е позицията, която и световните сили трябва да заемат според мен. Не трябва да даваме на този средновековен режим в Иран, който потиска цялото си население и изнася тероризъм по света, атомни бомби.

Т. нар. "петорка + 1" - Съединените щати, Великобритания, Русия, Китай, Франция и Германия, иска Иран да прекрати ядрената си програма, за да вдигнат западните санкции. Техеран отрича да разработва ядрени оръжия и твърди, че иска само атомна енергия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени