Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меглена Кунева прогнозира тежък доклад на ЕК за България

Меглена Кунева
Снимка: БГНЕС



Предстоящият доклад на Европейската комисия за напредъка на България в областта на правосъдието, борбата с корупцията и организираната престъпност ще бъде тежък, прогнозира вицепремиерът Меглена Кунева, която отговаря за координацията на европейските политики. Според нея случаят с изчезналото тефтерче на Филип Златанов ще попадне в мониторинговия доклад на Брюксел.

Съотношението между България и Румъния по механизма за сътрудничество и оценка в предстоящия доклад няма да е в наша полза, посочи Кунева и не изключи Брюксел да раздели мониторинга на двете страни:

Ще има много ясно подчертана разлика между двете страни. На базата на това, което са направили в Румъния, ще могат да убедят страните - членки да започнат да отпадат, вероятно една по една, различните видове граници - по въздух, морска, сухопътна - обикновено последната, да отпадат границите в Шенген. Ще има разлика в двата доклада и тази разлика няма да бъде в наша полза. България няма да отбележи съществен напредък в сравнение с миналия доклад и това е еднозначно лошо. Дали случаят с тефтерчето ще попадне в доклада, от моя опит най-вероятно - да, защото това е веществено доказателство. То просто не може да изчезне. Това означава най-малкото, че не се спазва процедура по охрана на веществените доказателства.

Заради нестабилната политическа обстановка, която бави въвеждането на европейски директиви, тази година Брюксел е започнал 47 нови наказателни процедури срещу страната ни:

От началото на членство досега сме имали почти 330 процедури за нарушение, обаче сме затворили 260 от тях. Тази година имаме двойно увеличение на тези процедури, въпреки че преди това бяха паднали. За мен това са причините - нестабилната политическа обстановка, предсрочното прекратяване правомощията на предишния парламент и изоставането от страна на предишните правителства. Затова имаме двойно повече такива процедури.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна