Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Габрово започна делото за смъртта на родилка и бебето й

Габровският окръжен съд даде ход на делото за смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето и. Двама лекари - гинеколози от Областната болница в града са обвинени за проявена немарливост, довела до трагичен край за майката и новороденото. Адвокатите на двамата подсъдими лекари поискаха прекратяване на производството и връщане на обвинителния акт на прокуратурата. Съдът определи искането за неоснователно и даде ход на делото.
В досъдебната фаза са изготвени две съдебно-медицински експертизи, на които се базира обвинението срещу бившия началник на АГ-отделението в габровската болница д-р Димитър Ангелов и лекарката, водила раждането на Десислава Манолова, д-р Севдалина Колева. Двамата се възползваха от правото си да дадат обяснения на следващ етап. 
Съдът започна разпита на свидетелите за изясняване на обстоятелствата, довели до смъртта на бебето, което почина в габровската болница на 26-ти септември миналата година, в следствие на поглъщане на околоплодни води. 30-годишната майка, която постъпила в лечебното заведение заради преносване на плода и лежа там две седмици, без лекарите да предприемат родоразрешение, разви сепсис и беше транспортирана в Университетската болница в Плевен, но лекарите не успяха да я спасят.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени