Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вотът на недоверие на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер ще бъде гласуван в четвъртък

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Истинско, задълбочено разследване и специална парламентарна комисия поискаха евродепутати по време на дебатите по вота на недоверие на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Вотът беше внесен от представители на крайната десница заради разкритията, че докато е бил премиер, стотици фирми са получавали данъчни облекчения в Люксембург и са спестили милиарди от данъци в други страни. Гласуването на вота е насрочено за четвъртък.

Днешните дебати завършиха с призив на Юнкер към евродепутатите да не го обиждат. Този призив дойде, след като в продължение на близо час председателят на Европейската комисия трябваше да слуша упреци, че е лично отговорен за обедняването на други страни за сметка на своята и че е спомогнал за изграждането на една Европа на измамите и алчността. Тези твърдения очаквано дойдоха от крайнодесни евроскептици. Те не приеха аргументите на Жан-Клод Юнкер, че системи за данъчни облекчения действат в почти целия Европейски съюз, нито плановете му за реформи, които да предотвратят подобни дисбаланси занапред. Консерваторите го предупредиха да не използва скандала като повод за данъчна хармонизация, крайнодесните обявиха, че да му поверят подобни реформи ще е все едно да дадат на Ал Капоне комисията по етика, а крайнолевите настояха за анкетна комисия в Европейския парламент.

След тези изказвания Жан-Клод Юнкер настоя името му да не бъде свързвано с практика, която е съществувала в редица страни, и да не се поставят под въпрос твърдите му намерения да работи срещу избягването на данъци и нелоялната данъчна конкуренция. Не ме обиждайте, аз изпълнявам обещанията си 100 процента, давам си сметка, че ги поемам пред Европейския парламент, призова Юнкер. Той получи подкрепа от християндемократите, социалистите и либералите, което му гарантира успех при гласуването в четвъртък.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна