Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести и сблъсъци заради оправдателната присъда на полицая, застрелял чернокож младеж във Фъргюсън

| обновено на 25.11.14 в 12:05
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицията в американския град Фъргюсън използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестите, провокирани от новината за оправдаване на полицая Дарън Уилсън, който на 9-и август тази година застреля невъоръжения чернокож младеж Майкъл Браун. Решението бе обявено от главния прокурор на град Сейнт Луис, щата Мисури, Боб Маккълъх.

След изчерпателен преглед на доказателствата голямото жури заседава два дни преди да обяви окончателното си решение. Съдебните заседатели определиха, че няма причини за повдигането на обвинения срещу полицай Уилсън. Веществените и научните доказателства, разгледани от голямото жури, заедно със свидетелските показания, подкрепени и обосновани чрез тези веществени доказателства, разказват точната и трагична история на случилото се. Важно е да се отбележи, че това са единствените хора, които изслушаха и разгледаха всички показания и всички доказателства, каза прокурор Маккълъх.

По случая се провежда и федерално разследване, за да се разбере дали е имало действие на расова основа. Младежът е бил прострелян 12 пъти. Веднага след обявяване на решението родителите на Браун изявиха своето недоволство. Стотици хора, обсадили полицейския участък на Фъргюсън, реагираха с гняв на съобщеното от главния прокурор на щата. Гневни демонстранти обградиха полицейското управление и атакуваха разположените там полицаи с камъни и бутилки. Органите на реда отговориха със сълзотворен газ. Няколко сгради в града бяха подпалени.

Президентът Барак Обама незабавно призова протестиращите да запазят спокойствие, а полицията да прояви сдържаност: 

На първо място ние сме нация, изградена върху принципите на правовата държава, така че трябва да приемем, че това решение трябваше да бъде взето от съдебните заседатели. Има американци, които са съгласни с него, и американци, които са дълбоко разочаровани, дори ядосани. Това е разбираема реакция. Присъединявам се към родителите на Майкъл и призовавам всички протестиращи срещу това решение да го правят по мирен начин.
 
Протести избухнаха в още няколко американски града, сред които Лос Анджелис и Сиатъл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна