Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цацаров призна, че върху прокуратурата се оказва политически натиск

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор призна, че върху прокуратурата се оказва политически натиск. Той отказа да посочи от кои среди идва натискът. Сотир Цацаров каза това в поредния си коментар около скандалните тефтери на Филип Златанов с инициали и указания.

Цацаров предупреди, че няма да изпадне в безсилие пред политическия натиск, който, по думите му, идва от недоволни от разследванията, които прокуратурата води - хора, които в момента управляват или са управлявали.

Главният прокурор не е Господ, но не е и човек, който ще вдигне бялото знаме и ще тръгне да се оплаква. Правя, каквото мога, каза Сотир Цацаров и обясни, че не се чувствал сам срещу всички, но бил готов, ако се почувства сам, да си събере багажа и да напусне прокуратурата.

Толкова хора го искат, че все някой ден може да им доставя тази радост, каза главният прокурор и обясни кой го иска - хората, които стоят зад инициалите в тефтерчето на Златанов. Някои от тези инициали били всъщност символи.

Той коментира спекулациите около присъствието на Д.П. в тефтера на Златанов: 

За вас Д.П. в тефтера ли ви трябва и на цялото общество ли му трябва, за да кажа, че Д.П. е в тази компания? Д.П. е в тефтера, Д.П. е в тази компания без тефтера, обясни главният прокурор.

Със или без тефтер механизмът е същият, каза той. Според него тук не ставало дума за конкретно лице, защото Д.П. днес можел да бъде един, утре друг, а трети ден - някой трети, защото това бил механизъм, който действал. Но все някога, успокои главният прокурор, този механизъм можело да бъде неутрализиран:

Д.П. е конкретно лице. Днес Д.П. е един, утре ще е друг, а третият ден ще е някой друг. Д.П. винаги ще има, защото механизмът трябва да работи. Според мен все някога ще успеем да пресечем този механизъм. Тези, които си мислят, че аз не разбирам какво става, или се мъча да прикрия това, което става, колкото и циркове да правят с протести, все ми е тая.

Подробности чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна