Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджет 2015 предвижда 10-процентно съкращение на администрацията

Проектозаконът не залага увеличение на минималната заплата

| обновено на 26.11.14 в 13:07
Снимка: БГНЕС

В предлагания от Министерството на финансите бюджет за догодина не се предвижда ръст на минималната заплата. Увеличение с 20 лева е заложено чак от 2016-а. Планирано е пенсиите да бъдат индексирани от 1-ви юли догодина с 1,9 на сто, а възрастта и стажът за пенсия да започнат отново да се увеличават с по 4 месеца. Увеличение на пенсиите с 2,4 процента през 2016-а година и с 2,8 на сто през 2017-а предвижда тригодишната бюджетна прогноза на финансовото министерство.

За ръст на минималната заплата настояват вицепремиерът Ивайло Калфин и синдикатите, а бизнесът подкрепя замразяването. Индексирането на пенсиите от 1-ви юли догодина ще е по швейцарското правило - с 1,9%. След едногодишното замразяване през тази година на възрастта за пенсия и осигурителен стаж от догодина ще започне увеличаване - с по четири месеца за периода 2015-2017-а. За 2015-а максималният осигурителен доход за всички осигурени лица ще бъде в размер на 2 600 лева и ще се запази такъв през 2017-а включително. Това означава, че таванът на пенсиите догодина ще се увеличи със 70 лева и ще достигне 910.

Не се предвижда въвеждане на възраст за пенсиониране в силовите ведомства. Стажът и възрастта за пенсиониране при първа и втора категория труд остава замразен на сегашните нива. За трета категория труд увеличението е с по 4 месеца на стаж и възраст от догодина със съответната стъпка до 2017-а година. Работодателите ще продължат да плащат първите три дни от болничните. Увеличава се минималният размер на осигурителните вноски за земеделските производители и тютюнопроизводителите. От догодина вместо 240 лв. ще е 420 лв. Това се прави, за да се изравнят двете категории със самоосигуряващите се лица.

От 1-ви януари догодина няма да се отпускат вторите инвалидни пенсии по чл.101 от Кодекса за социалното осигуряване. Това означава, че от бюджета на НОИ ще се спестят 7,3 милиона лева. Детските добавки догодина остават без промяна - 35 лева за първо и 50 лева за второ дете в бедните семейства с подоходен критерий, но се въвеждат нови преференции.

Ръстът на минималните осигурителни доходи за 2015-а година е 4% и той ще важи за дейностите, където няма споразумение между синдикатите и бизнеса. Минималната пенсия за стаж и възраст догодина ще е 157,44 лв. от 1-ви юли. Увеличението спрямо сегашната е 2,94 лв.

Ще има данъчно облекчение за работещите родители. На този етап се предвижда те да приспадат по 200 лв. от дохода си годишно преди облагане. Предвидено е и ограничаване на разходите за персонал - 10 на сто в бюджетната сфера, което е свързано със съкращения в администрацията. Ограничаването на разходите за персонала ще е с близо 400 милиона лева, в това число намаляване на разходите за заплати, осигурителни вноски в бюджетната сфера с 10%, чийто ефект се оценява на над 300 милиона лева.

От догодина ще бъде увеличен срокът, който се взема предвид за изчисляване на майчинските, но промяна в техния размер не се предвижда. Високо платеното майчинство остава 410 дни, а майките ще взимат по 340 лв. за периода между първата и втората година на детето до 2017-а година. Променя се обаче срокът, върху който ще се изчислява това обезщетение. Определящ ще е доходът на майката от последните 24 месеца, а не от 18, както е сега.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна