Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба показва духовното наследство на Петър Дънов

Снимка: архив

"Духовното наследство на Учителя" - изложба, посветена на живота и делото на Петър Дънов, беше открита в централното фоайе на Националната библиотека "Свети, Свети Кирил и Методий". Експозицията е посветена на 150-годишнината от рождението му.

За първи път могат да се видят ръкописи, първи издания с беседите и лични вещи, съхранявани в Националната библиотека и в общество "Бяло братство". Особен интерес представляват източниците, разкриващи малко познатия живот на младия Дънов в периода след завръщането му от Америка и до установяването му в София. Показани са над 100 оригинални документа, отбелязва директорът на библиотеката проф. Боряна Христова:

Каквито и да са мненията за Дъновизма и за Дънов, неговото учение се оказа изключително устойчиво. Той има последователи по целия свят и беше проявен интерес от над 14 държави към онова, което излагаме. 

Най-стойностното са оригиналните писма на Дънов. Кураторът на изложбата Цветолюб Нушев:

Той не пише. Записвали са го трима стенографи. Не че те не са автентични. Той след това ги е преглеждал, но написаното от самия него е много малко и то е основно в ранните години, когато е набелязал своите основни пътища и идеи, по които ще се развива.

Документалната изложба ще продължи до 22-ри декември.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна