Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори протестен митинг „Без ток не можем” във Варна

| обновено на 28.11.14 в 18:28
Снимка: БГНЕС

Протестен митинг „Без ток не можем” се състоя пред сградата на "Енерго Про" във Варна. Поводът са недостатъчните, според Независимия синдикат на федерацията на енергетиците в България, инвестиции в поддръжката на техническите съоръжения и съкращенията в дружеството, маскирани като преструктуриране.

Твърденията на председателя на синдиката Божидар Митев предизвикаха брифинг на ръководството на Енерго про, на който Стефан Абаджиев-управител на дружеството заяви, че нищо от изнесеното не отговаря на истината и че може да има съдебен иск срещу Митев. Божидар Митев обаче посочи,че стои за думите си:

48 милиона, според г-н Абаджиев достатъчна инвестиция ли са? Когато другите компании ЧЕЗ, ЕVN правят по 100 милиона на година за екипите във Варна има 11 аварийци. Един екип от двама души е на смяна, друг е вкъщи. Никъде няма аварийни екипи други. Хората са на домашно дежурство, сутринта са пак на работа и в нарушение на Кодекса на труда работят. Аз също мога да го дам под съд за някои твърдения, които е направил публично.

Две служителки на "Енерго Про", дошли на протеста казаха, че се страхуват от уволнение.

Втори протестен митинг се провежда тази вечер. Участие в него вземат синдикатите и служители на ЕНЕРГО ПРО и служители от ТЕЦ- Варна. Митингът, който е под надслов "Без ток не можем!" протича пред Община Варна. Темата е дали ще имаме ток и дали ще можем да го плащаме, естествено. В протеста участват група синдикалисти, този път не само от "Енерго Про", но и от ТЕЦ Варна - централата е пред закриване и близо 300 души остават на улицата.

Междувременно стана ясно, че новият министър на енергетиката Теменужка Петкова е изпратила писмо до Брюксел. Заради приближаващата зима и заради евентуална газова криза министърът смята, че трябва поне до март или до началото на април да работи централата, за да има енергийната система резерв в България. За това обаче е необходимо разрешение от Европейската комисия. Чака се до 5 декември това да стане, защото от ЧЕЗ трябва да поръчат въглища - само за един блок са необходими около 50-60 хиляди тона. Това е новината, която дава глътка въздух. Ако Брюксел разреши, работниците ще останат на работа поне до пролетта.

Володя Вълчев, който е председател на Националната федерация на енергетиците в България, заяви:

Аз мога да дам информация за това за кои отдели как сме правили писма с копия до мажоритарния собственик в дружеството г-н Яромир Тесарж. Нямаме до момента отговори. Това е притеснително. Много служители вече не са част от компанията. Искаме това да престане. В енергетиката без качествени  и можещи специалисти наистина можем да останем без ток. Сезирали сме институции. Искаме да имаме наистина сигурност за захранването, защото без ток не можем всички.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени