Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС гласува ръководствата на още 10 парламентарни комисии

| обновено на 28.11.14 в 14:47
Снимка: БГНЕС
Парламентът гласува състава на останалите неразпределени от вчера 10 постоянни комисии. ГЕРБ ще оглави четири от тях, Реформаторският блок и Патриотичният фронт по две, а АБВ и "БСП - лява България" по една.

Искрен Веселинов от Патриотичния фронт ще бъде председател на Комисията за наблюдение на дейността на ДКЕВР, а колегата му Валентин Иванов - на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика. Делян Добрев и Менда Стоянова от ГЕРБ ще председателстват съответно комисиите по енергетика и по бюджет и финанси. Комисията по външна политика ще оглавява Джема Грозданова от ГЕРБ, а Милена Дамянова ще е председател на Комисията по образование. Депутати от Реформаторския блок ще ръководят комисиите по вътрешна сигурност и обществен ред, и по жалбите на гражданите и взаимодействието с неправителствените организации. Това са Атанас Атанасов и Бойка Маринска. Петър Кънев от БСП ще оглави Комисията по икономиката, а ген. Михо Михов от АБВ - Комисията по отбрана.

Съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок, заедно с Радан Кънев, е Найден Зеленогорски, а заместник-председател е Мартин Димитров. Това беше съобщено в началото на днешното пленарно заседание. Промяната в структурата на парламентарната група е заради назначаването на съпредседателя Меглена Кунева за вицепремиер по координация на европейските политики и институционалните въпроси.

Във времето на парламентарния контрол премиерът Бойко Борисов каза, че правителството не е решавало дали да бъде продължен договорът със САЩ за съвместно използване на военни бази в България. Борисов отговори на въпрос на депутата Волен Сидеров за позицията на правителството по това споразумение, чийто срок изтича след година и половина.

Не съществуват военни бази на Съединените щати на българска територия, каза премиерът и обясни, че ако на 12-и юни 2016-а година споразумението за сътрудничество със Съединените щати не се прекрати, то ще продължи да действа, но до този момент не са започвали преговори във връзка с бъдещето му. Борисов каза още:

Не сте прав със сигурност. Това е, че по-голямата част от народа не желае военни действия. Аз бих казал - надали има някой. Това може да са единици, които биха желали военни действия от територията на България към която и да е друга страна. Именно затова аз казах, че когато дойде времето да се говори за това споразумение, ще го внесем в парламента. Като парламентарна република да има възможност цялото общество да чуе дискусията и взетото решение да бъде обнародвано от парламента. Ние като правителство сме за мирно решаване на всички проблеми по света, камо ли на 400-500 километра от нас.

На въпрос относно процеса на пълното присъединяване на страната ни към Шенгенското пространство премиерът Бойко Борисов отговори:

Към настоящия момент резервираните държави остават Франция, Германия, Белгия, Финландия и Нидерландия. Те изтъкват аргументи против присъединяването ни, свързани с механизма за сътрудничество и оценка, както и с бъдещо увеличаване на миграционния натиск. В хода на политическите дискусии всички европейски институции апелират към държавите - членки да вземат нужното решение в полза на България и да не приемат резултатите от механизма за сътрудничество и оценката по фактор, който да влияе на решението относно опасенията за нарастването на миграцията на бежанци към останалите европейски държави.

Министър-председателят съобщи на депутатите, че Европейската комисия е одобрила първата българска оперативна програма "Развитие на човешките ресурси 2014 - 2020 година" и първа ще има възможност да стартира. Бюджетът на одобрената програма възлиза на 2,135 милиарда лева. Те ще се използват в социалната сфера, обясни Борисов:

Ще подкрепя най-чувствителните теми, свързани със социалната политика, а именно подобряване на достъпа до заетост и качество на работни места, намаляване на бедността, насърчаване на социалното включване, здравеопазването, равните възможности и транснационалното сътрудничество. На всички парламентарни групи, които сте тука, благодаря, защото само това, че има правителство, колкото и да ни е тегаво и трудно на всички, тези пари ще влязат в държавата.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна