Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежението в предградието на Сейнт Луис Фъргюсън се успокоява

| обновено на 28.11.14 в 10:01
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двама души бяха арестувани в САЩ за планиране на покушения срещу прокурор и началника на полицията във Фъргюсън, щата Мисури.

На 20-и ноември са задържани двама мъже. Те планирали покушения срещу началника на полицията във Фъргюсън и прокурора, който се занимава с разследването на убийството на 18-годишния афроамериканец Майкъл Браун от белия полицай Дарън Уилсън, отприщило вълна от протести и насилие навсякъде в Съединените щати. Те освен това възнамерявали да взривят бомба на знаково за Сейнт Луис публично място. Полицай Уилсън е принуден да се крие поради заплахи за физическа саморазправа с него, разкри неговият адвокат.

След две нощи на насилие и грабежи обаче напрежението в предградието на Сейнт Луис, Фъргюсън, вчера отслабна, предаде Ройтерс. Протестите намаляха и на други места в САЩ, донякъде заради Деня на благодарността и студеното време.

В Ню Йорк, където протестиращите обещаха в социалните мрежи да провалят парада в Манхатън по случай Деня на благодарността, бяха арестувани най-малко седем души. В Калифорния при протести, блокирали пътни артерии в големите градове във вторник и сряда, бяха задържани общо около 500 души.

Във Фъргюсън ситуацията беше спокойна без протестиращи и при минимално полицейско присъствие.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна