Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПС изключи двама депутати от парламентарната си група

| обновено на 28.11.14 в 15:26
Муса Палев
Снимка: БГНЕС

ДПС изключи от парламентарната си група депутатите Гюнай Хюсмен и Муса Палев. Централно оперативно бюро на ДПС освободи от длъжността общинския председател на ДПС в Исперих Гюнай Хюсмен. Основната причина за изключването на двамата депутати от парламентарната група на ДПС е нежеланието им да се откажат от депутатските си места, които спечелиха с преференциален вот на парламентарните избори. Гюнай Хюсмен измести от парламента Нигяр Джафер, а Муса Палев - Ахмед Башев от листата в Разград.

Заместник-председателят на ДПС Тунджер Кърджалиев направи уточнението, че ДПС като парламентарна група е имала резерви към преференциалния вот и затова са гласували "против" той да бъде включен в Изборния кодекс. По думите му, 7 процента от избирателите не могат да доминират над 93: 

В Изборния кодекс изрично трябваше да бъде вписано, че когато има преференциален вот, гласуването преференциално е задължително. Само тогава би имал справедлив резултат окончателният вот на Негово величество Избирателя. 

От ръководството на ДПС заявиха, че Хюсмен и Палев са дали обещания да не агитират за преференциално гласуване. 

Парламентарната група на ДПС даде срок повече от един месец на господата сами да направят този акт. На база на техен отказ през това време днес взехме това решение.

След изключването двамата депутати остават нечленуващи в парламентарни групи. Така групата на ДПС в парламента намалява от 38 на 36 депутати. Тунджер Кърджалиев все пак ги призова:

Сами да си подадат оставката.

Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков обаче допусна, че това може да е сделка за подкрепа на правителството в парламента:

Дано това да не е някаква сделка ДПС - ГЕРБ или пък дано не е просто купуване на депутати и сега да се прави кворум с госпожица Баракова и с двама независими от ДПС.

Красимир Велчев от ГЕРБ отрече подобно внушение:

Ние нито сме се договаряли с тях, нито сме водили някакви разговори, нито ще водим. 

Въпреки всичко това поставя в нова ситуация Патриотичния фронт, който в последните седмици обвърза подкрепата си за правителството с назначенията в него. Валери Симеонов не показа да е притеснен: 

Ние сме влезли в парламента, за да изпълняваме нашата програма. Ние не сме влезли в парламента, за да си играем на някаква математика - къде ще дойдат двама, къде ще се намалят с петима.

На поредната среща патриотите обсъдиха с Реформаторския блок назначенията на Орхан Исмаилов и областния управител на София-град Веселин Пенев. Патриотите ги припознават като кандидатури на ДПС, а не като част от партията на Корман Исмаилов, участваща в Реформаторския блок. Реформаторите заявиха след срещата, че не са очаквали конкретен резултат, но Найден Зеленогорски обясни:

Още от самото начало ние ясно казахме, че ще участваме в мнозинство и в правителство, при положение че получаваме подкрепата на Патриотичния фронт, което гарантира да не се случват евентуални подкрепи от политически сили, които са подкрепяли правителството Орешарски.

Премиерът Бойко Борисов също заяви, че е спокоен за мнозинството, което стои зад управлението и призова стабилността в България да бъде запазена на всяка цена:

Всеки като партия или като коалиция има право да ревизира и да прави това, което счита за добро.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна