Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повечето политически сили в НС ще настояват за увеличаване на минималната заплата и пенсиите

Снимка: БГНЕС
По време на дебатите по проектобюджета за догодина повечето политически сили в Народното събрание ще настояват пенсиите да бъдат увеличени с 2,4 на сто, а минималната работна заплата да не остава 340 лева.

Пред "Хоризонт" депутати от АБВ и Патриотичния фронт казаха, че малко по-голямото увеличение на пенсиите от 1-ви юли догодина ще струва само 30 млн. лева на бюджета. Тази мярка, заедно с увеличението на минималната работна заплата, би стимулирала потреблението, което е ключово за растежа на икономиката ни.

От "БСП - лява България" определиха проектобюджета като преписан от тазгодишния със занижени параметри.

От АБВ настояват минималната работна заплата да се увеличи минимум с 20 лева. Според Росица Янакиева промяната може да бъде направена между първо и второ четене на бюджетните закони:

Вероятно няма да успеем да защитим 380, но някаква средна позиция около 360. Трябва да се направят внимателно разчетите и да се опитваме да я защитим.

Янакиева е категорична, че намирането на 30 милиона лева за увеличаването на пенсиите с 2,4 на сто е напълно постижимо за хазната. Същото е становището на Патриотичния фронт, но не и на реформаторите. Мартин Димитров:

За да можем да увеличим повече пенсиите, трябва сериозен растеж. Догодина не се очертава.

Реформаторите подкрепят и замразяването на минималната работна заплата, но ще настояват за запазването на настоящото ниво на данък "лихва" от 8 процента, а не както предвиждат управляващите - ръст до 10 на сто, и то при разширена база:

Данък "лихва" облага спестяванията, а при намалените външни инвестиции те могат да бъдат компенсирани само с повече спестявания, които да се превръщат във вътрешен капитал.

Емил Димитров от Патриотичния фронт е категоричен, че облагането на лихвите е справедливо:

Решавате, че с вашите законни пари ще започнете някакъв бизнес. При печалбата от този биснес плоският данък е 10 процента. Добре. Решавате, че няма да правите никакъв бизнес и ще си стоите вкъщи, но парите, които са си ваши законни, ще ги дадете в банката. Не е ли редно печалбата от тях по същия начин 10 процента да получат?

Хасан Адемов от ДПС обърна внимание на замразените доходи, които няма да доведат до растеж на икономиката. Също така бившият социален министър е категоричен, че е нужен различен вариант за нарастването на пенсионната възраст.

Цялата анкета на Марта Младенова, излъчена в предаването "12 плюс 3", можете да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна