Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В детските градини в Ямбол бяха забранени автоматите за вода

Повече от месец, в ямболските детски градини е забранено пиенето на вода от автомати. Родителите на децата обаче не са съгласни с разпоредбата на Районната здравна инспекция. Забраната децата да пият вода от автомати дойде след преценка на местните здравни инспектори, че няма добра профилактика. Доктор Катя Карастоянова поясни

От направените изследвания се получиха резултати, които говорят за несъответствие по микробиологичните показатели на водата в дисперсните системи.

От инспекцията са направили предписание всеки месец да бъде правен анализ на водата от автоматите, за да се следи за качеството на водата. Тъй като изследването струва 70 лева, фирмите-доставчици и детските градини не искат да поемат финансирането му. Родителите смятат, че фирмите извършват достатъчно добра профилактика и е по-добре децата им да пият минерална вода, отколкото вода от чешмата. Една от майките заявява, че водата от чешвата у тях била кафява на цвят. Според д-р Карастоянова обаче, водата в Ямбол няма отклонения от нормите, посочени в Наредба 9 за питейните води на Министерството на здравеопазването.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна