Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представиха снимки пред медиите на намерения скелет в гробницата в Амфиполи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Целият екип, които извършва разкопките в гробницата в Амфиполи, даде днес пресконференция. Все още не е установено кой е прогребан във величествения паметник. Продължават проучванията на намерения скелет, както и на цветната мозайката във вътрешността на гробницата. Открити са монети от епохата на Александър Македонски.
Първите анализи на специалистите по разкопките в Амфиполи бяха съобщени на поредната пресконференция в Министерството на културата в Атина. Според ръководителя на групата на археолозите Катерина Перистери, все още няма данни кой е погребан във величествената гробница.

Гробницата е дело на феноменален майстор на изкуството, а гробът принадлежи на изключително уважавана личност.
До този момент проучванията сочат, че изграждането на надгробния паметник датира от последната четвърт на четвърти век преди новата ера. Професор Перистери отказа да отговори на въпроса дали има поне някаква макар и малка вероятност в Амфиполи да е погребан Александър Македонски.
Според ръководителя на групата от архитекти, които проучват гробницата, връзката с Александър Македонски идва от разпространяваната от векове легенда, че някъде в Амфиполи има царски гроб. Засега липсват доказателства, които да свързват откритата гробница с личността на великия пълководец.
Паметникът е запазена в отлично състояние благодарение на перфектната строителна схема. Гробницата не е пострадала дори от силното земетресение няколко века по-късно, което е разрушило почти всичко наоколо.
Днес за първи път бяха представени пред медиите снимки от намерения скелет и цялата възстановена мозайка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени