Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден руски конвой достави помощ в Донбас

| обновено на 30.11.14 в 17:07
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия достави поредната хуманитарна помощ  в Югоизточна Украйна. Моторизираната колона се състои от над 100 камиона, превозващи повече от 1200 тона различни товари.

Това е осмата поред хуманитарна пратка от Русия за жителите на двете самопровъзгласилите се народни републики в Донбас. 400 тона от хуманитарната помощ бяха разтоварени в Луганск, а над 800 тона в Донецк. Представители на Министерството на извънредните ситуации съобщиха, че основната част от товара са хранителни продукти, гориво, а също така строителни материали, необходими за възстановяването на повредените по време на боевете жилищни постройки.

Колоната, която този път беше проверена и от украинските гранични служби, се движеше бавно заради тежките метеорологични условия и затова бе необходимо повече време да стигне до местоназначението.

Първият конвой с руска хуманитарна помощ беше изпратен в Донбас в средата на август. От тогава досега в Югоизточна Украйна бяха доставени близо 9,5 хиляди тона товари предимно храни, медикаменти строителни материали. 

Украйна заяви, че новият конвой от 106 руски камиона е влязъл на нейна територия без разрешението на Киев. Украинските власти отново обвиниха Москва, че използва хуманитарните пратки като претекст да изпраща военна екипировка на проруските сепаратисти в Донбас.

Междувременно в Донецк продължават сраженията в района на летището. От украинското министерство на отбраната съобщиха за двама загинали и 15 ранени военни през изминалото денонощие.

Тази нощ около 1000 души се събраха на площад "Независимост" в Киев, за да отбележат първата годишнина от разпръсването на студентско събиране от специалните сили "Беркут" в нощта срещу 30-и ноември 2013-а година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна