Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крехко мнозинство за прозападните партии в новия молдовски парламент

| обновено на 01.12.14 в 11:42
Снимка: БТА

Прозападните партии печелят вчерашните избори в Молдова с незначителна преднина, сочат неокончателните данни на централната избирателна комисия в страната. Въз основа на преброени 85 на сто от бюлетините демократите, либерал-демократите и либералите печелят 44 процента от гласовете срещу 40 на сто за социалистите и комунистите, което им дава крехко мнозинство в парламента. 

Социалистите, които се противопоставят на договора за асоцииране с Европейския съюз и държат на митнически съюз с Русия, изненадаха много хора с първото място във вота, но едва ли ще успеят да си намерят партньори за управление. Според неокончателните данни на централната избирателна комисия те получават близо 22 процента от вота срещу 19 на сто на либерал-демократите. 

Лидерът на либерал-демократите Влад Филат предупреди, че преговорите за съставяне на правителство трябва да са интензивни:

Нужно е бързо да договорим коалиционно споразумение, с оглед на факта, че дори след изборите натискът към Молдова ще продължи. Натискът ще е икономически, медиен и има за цел да отклони страната ни от европейския й път.

В изборите не взеха участие жителите на Приднестровието, което се отцепи от Молдова с руска помощ. Противниците на договора за асоцииране с Евросъюза обвиниха властите в Кишинев, че са осигурили едва 15 хиляди бюлетини за половин милион молдовски избиратели, които работят в Русия. Един от основните поддръжници на Москва партията "Отечество", бе изключена от изборите под предлог незаконно финансиране от чужбина.

Вотът се проведе на фона на кризата в Украйна и въпреки че Молдова има подписан търговски договор с ЕС, Русия я притиска да промени курса си.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени