Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Гръцките вестници допускат, че Атина ще получи трети спасителен пакет от Европейския стабилизационен механизъм. Изданията цитират германското списание "Шпигел", според което размерът на помощта ще бъде около 10 милиарда евро.

Финансовите министри от еврогрупата ще разгледат въпроса през втората седмица на декември. Гърция се нуждае от превантивна кредитна линия при определени условия, пише вестник "Етнос", като цитира германския финансов министър Волфганг Шойбле.

Преговорите с кредиторите са към приключване, съкращения на бюджетните заплати и пенсиите не се предвиждат, твърдят правителствени източници пред вестник "Та Неа". Управляващата коалиция апелира за споразумение с „тройката“, докато опозицията начело със СИРИЗА настоява за незабавни предсрочни избори, сочи "Нафтемборики".

Западни дипломати се опасяват от проникване на руските пари в медийни къщи, неправителствени организации и политически партии в Сърбия, пише белградският "Политика".

До края на месеца изданието "Россия сегодня" пуска свой уебсайт, а от началото на идната година - и радиостанция. Това, наред с хуманитарния център в Ниш, е част от „меката дипломация“, с която Москва цели да поправи имиджа си и да засили международното си влияние.

Централна тема на днешните западни издания е поевтиняването на петрола. Агенция „Блумбърг“ предупреждава, че ефектът може да е същият, както преди три десетилетия, когато спадът на цените доведе до рухването на Съветския съюз. Русия, която е най-големият световен производител на горива, вече не може да разчита на същите приходи от тях, за да спаси своята икономика, страдаща от европейските и американските санкции. Иран, също тежко засегнат от санкции, ще трябва да намали  държавните субсидии, които частично защитаваха растящото му население от скъпотията. Нигерия, която се бори с разрастващо се ислямистко бунтовническо движение, и Венецуела - съсипана от политически и икономически провали, също са сред най-потърпевшите от решението на ОПЕК миналата седмица да се остави на пазарните сили да определят петролните цени, които според някои експерти за първи път от десетилетия са в състояние на "свободно падане".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна