Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НПО: Безобразната сеч в националните паркове продължава

Снимка: БГНЕС

Неправителствени организации настояват износът на необработена дървесина да бъде спрян незабавно, тъй като незаконната сеч, по думите им, е достигнала колосални размери. Безобразната сеч в националните паркове продължава, твърдят от различни граждански сдружения, а управляващите, независимо кои са те, се отнасят с престъпна безотговорност. 

В много случаи държавните горски служители прикриват незаконната сеч, като не санкционират нарушенията или извършват документни престъпления, за да ги прикрият, обясни Мартин Тинчев от "Сдружение за Ботевград":
В документите на един горски участък се записват много по-голям брой дървета, отколкото реално съществуват на терена. Дърветата се вписват като тънки, с некачествена и евтина дървесина. Фирмите влизат в гората и започват да секат. Обаче тези дървета липсват на терена. Те са фантоми. Тогава фирмите започват да секат дървета, които са с много по-голям диаметър, много по-качествени и много по-скъпа дървесина, за която нямат разрешение. Съответно заплащат тази скъпа дървесина като евтина, каквото е и разрешението им по документи. Горските стопанства са напълно наясно с тази ситуация. 
Според проф. Михаил Константинов трябва да има дългосрочна национална стратегия за горите. Една от първите стъпки е износът на дървесина да бъде спрян.
Жандармерията да отиде на пунктовете, в които се изнася дървесина. За една седмица и най-железният отряд от правоохранители бива подкупен. В момента очевидно участват митничари, полицаи, участват прокурори, общински съветници, кметове, участват служители от Агенцията по горите. В момента тихо и кротко унищожават българската гора.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна