Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилизация на руската рубла след отскок на петролните цени над 70 долара за барел

В началото на днешната търговия в Москва руската рубла опитва слабо поскъпване с оглед отскок на петролните цени обратно над 70 долара за барел.

Януарските фючърси на американския лек суров петрол се понижават с 0,21% към 68,85 долара за барел, но парирайки близо 4%-ния спад в началото на вчерашната търговия до петгодишно дъно около 63,72 долара - най-ниско ниво от юли 2009-а година.

Фючърсите на петрола тип Брент стабилизират около 72,60 долара за барел, след като при старта на търговията в понеделник се сринаха до 67,53 долара за барел - най-ниско ниво от октомври 2009-а година насам.

Стабилизацията на петролните цени и проведената вчера интервенция на Руската централна банка на валутния пазар (първата подобна интервенция, след като през ноември банката определи свободен "плаващ" курс на рублата) доведе до слабо повишение на руската рубла в началото на днешната търговия.

Сега рублата поскъпва с 0,6% спрямо долара към нивото от 50,9 рубли, възстановявайки част от вчерашните си загуби до рекордно историческо дъно от 53,95 рубли за един долар. Руската валута се повишава и с 0,8% спрямо еврото към 63,35 нивото, отскачайки от вчерашното рекордно дъно около 67,30 рубли за едно евро.

Въпреки, че драматичната обезценка на рублата през последните дни на търговия ще помогне за компенсиране на негативния ефект от по-ниските петролни цени върху руския държавен бюджет, нейната слабост представлява риск за стагниращата икономика на Русия и риск за ново повишение на и без това прекалено високата инфлация в страната.

Очаква се руската рубла да остане под сериозен натиск от продажби не само поради негативния ефект от прекалено ниските петролни цени, но и поради факта, че до края на декември предстои погасяване на външен дълг от страна на руски банки и компании за около 30 млрд. долара.

Вниманието на участниците на руските финансови пазари ще бъде насочено към годишното обръщане към нацията на президента на Русия Владимир Путин в четвъртък (4-ти декември) и най-вече към неговата оценка за ситуацията с валутните куросве и с петгодишните дъна на петролните цени, както и във връзка с украинската криза.

Според някои анализатори, ако цените на "черното злато" продължават да се понижават, щатският долар може да стабилизира около 55 рубли, докато еврото - около 68-70 рубли.

Междувременно известната стабилизация на световните пазари на суровини доведе до скок с над 2% на руския фондов индекс RTS, деноминиран в долар и до плахо понижение с 0,1% на индекса MICEX, деноминиран в рубли.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна