Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на деня изпращат окончателния вариант ОП "Транспорт" в ЕК

Снимка: БГНЕС

Окончателният вариант на Оперативната програма "Транспорт" ще бъде изпратена в Европейската комисия (ЕК) до края на деня, съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски. По думите му, спекулации за строителството на автомагистрала "Хемус" не трябва да има, защото тя е приоритет.

През кой финансов инструмент ще бъдат построени първите 60 км от магистралата не е ясно, тъй като не се знае дали ще бъде одобрена за финансиране през секторната оперативна програма. Московски обаче беше категоричен, че отсечката е приоритет:

Спекулации по "Хемус" не трябва да има. "Хемус" е приоритет и тя ще се направи. Дори да не я одобрят за финансиране, тя ще се направи или със заем от банките, или пък бюджетът ще намери някаква възможност да започне финансирането. Декларирали сме, че е приоритет и ще я започнем.

Московски обясни, че има готови проекти и за плана "Юнкер", според който ще бъдат осигурени над 300 млрд. евро инвестиции в ЕС.

Проектите са в две направления:

Първото е списък с проекти, които са свързани с информационни технологии, електронно управление, дигитална икономика. Второто направление са проекти, свързани с обща инфраструктура. Имаме няколко проекта железопътна инфраструктура, както и готовност имаме за пътна инфраструктура, тъй като вероятно по някакъв състезателен критерий ще се класират тези проекти и се надяваме България да намери място в плана на Юнкер и някои от тези проекти да получат финансиране. 

Транспортният министър откри нов тренажорен комплекс в авиационния учебен център на ДП РВД, който е за обучение на ръководители на полети. Стойността му е 5 млн. лева. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна