Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България няма да води директни преговори с Русия

Правителството ще настоява ЕК да излезе с позиция по обявеното от Русия прекратяване на "Южен поток"

България може да разчита на съдействие за изграждане на алтернативно трасе за доставки на газ от Гърция

Снимка: БГНЕС

Правителството ще настоява Европейската комисия (ЕК) да излезе с ясна позиция по обявеното от руската страна прекратяване на проекта "Южен поток". Страната ни очаква да бъдат защитени българските интереси, тъй като от прекратяването на проекта тя губи, обяви вицепремиерът Томислав Дончев

Той е разговарял с представители на Европейската комисия и с еврокомисари и е поискал в максимална степен да се защити българският интерес. 

България няма да води директни преговори с Русия, беше категоричен Дончев. 

Ако това за ЕК означава загриженост, за България представлява тревога, поясни Дончев и обясни какви разговори е водил днес с представители на ЕК. На този етап ЕК се е ангажирала да предостави спешна помощ за доизграждането на газовите ни връзки със съседните страни, която по думите на Дончев не е достатъчна: 

Специално в разговор с комисаря Шевчович получих уверение, че предвид важността на приоритета "Сигурност на газовите доставки" България в съкратени срокове може да разчита на съдействие за изграждането на алтернативно трасе за доставки на газ от Гърция, в това число и финансиране за междусистемната газова връзка или връзки. Аз приех с благодарност това уверение, но категорично обясних, че един подобен ход, една помощ от европейска страна, в никакъв случай не може да бъде считана за алтернатива на "Южен поток". То може да е само една първа крачка, не и алтернатива. 

Дончев заяви, че България няма да чака, но ще действа по правилния начин, без да заобикаля законите. В позицията на правителството беше припомнено, че спрямо България се води наказателна процедура заради "Южен поток" и ние не сме в позиция да предприемаме каквито и да е действия. Беше припомнено още, че бившият министър на енергетиката Драгомир Стойнев е делегирал права на ЕК да води от името на България преговорите по изграждането на газопровода и България няма да влиза в пряк контакт с руската делегация, за да води сепаративни разговори. Дончев беше категоричен обаче, че България ще загуби, ако "Южен поток" бъде прекратен: 

С всяка газова връзка по-малко България губи. България губи от липсата на самата инвестиция. Това са разходи за строителство. Нали се досещате, че няма как изпълнителите и инвеститорите да си докарат цялата механизация. Това е работа и за българския строител, и за българските работници. Ако проектът го няма, това е загуба за България. Допълнително това е загуба на публични приходи, предвид очакваните постъпления за осигуряването на трасе, през което да минава тръбата. 

Дончев призова още България да формулира единна позиция и политическите сили в парламента да не спекулират по темата. 

Разговори ще се водят и от премиера Бойко Борисов, който заминава за Брюксел тези дни. 

Чуйте репортажа на Цветелина Стоянова от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна