Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МС решава дали да възстанови средствата на бюджетните организации, блокирани в КТБ

Министерският съвет ще обсъди решение за възстановяване на средствата на бюджетните организации, блокирани в Корпоративна търговска банка. Предвижда се това да стане до 1-ви февруари за сметка на централния бюджет. С това решение ще може да се възстанови финансирането на текущите дейности на бюджетните организации.

Правителството ще разгледа още и промени в Наказателния кодекс и ще ги предложи за приемане от парламента. Основната част от измененията се отнасят до нови престъпни състави за сексуални посегателства срещу деца, както и завишаване на санкциите за най-тежките форми на този вид престъпления. За първи път в Наказателния кодекс се предвижда възможност за съда да налага на извършителя на престъпления от сексуален характер срещу деца наказание лишаване от право да заема определена държавна или общинска длъжност, както и да се упражнява определена професия или дейност. По този начин ще бъде предотвратена възможността осъдените да извършват дейности, които предполагат контакт с деца.

Изменение в още един закон за собствеността, ще бъде предложено от правителството на Народното събрание. То се отнася до удължаване с три години на мораториума върху придобиване по давност на държавни и общински имоти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени