Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки хора на изкуството излязоха на протест срещу назначаването на Слави Бинев

| обновено на 03.12.14 в 18:26
Снимка: БГНЕС

Стотици хора на изкуството протестираха този следобед срещу назначението на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по култура и медии. Те блокираха движението по бул. „Цар Освободител“ и повече от час бяха пред парламента.

Всичко започна в градинката  пред "Кристал" в 14.30 часа следобед. Протестът се организира във „Фейсбук“, а на емблематичното място дойдоха Веселин Ранков, Рени Врангова, Славчо Пеев, Валентин Танев, Явор Бахаров, Владимир Люцканов, Анастасия Ингилизова и още десетки имена, познати на публиката. Йосиф Сърчаджиев:

Простотията отново влиза в нашия живот. Страхотно мъчение е това! Ама не се ядосвайте.  Ще дойде доброто време, идва, идва все повече и повече.

Александър Морфов, който снощи обяви, че в знак на протест напуска Народния театър, където е главен режисьор, заяви:

Това е една парадоксална личност, но в нашата държава всичко е възможно. Нивото, което той би могъл да достигне е управител на плувен басейн, не повече. Той е един самовлюбен, арогантен, необразован простак.

Валери Йорданов, един от актьорите в постановката "Хъшове", чийто режисьор е Сашо Морфов:

Знаете ние на шега и много сериозно обсъждаме наистина да потърсим румънско гражданство. Това го обмисляме сериозно. Хора, които вчера бяхме на репетиция. Както се говореше на майтап, наистина почваме да се чудим какво правим тук и наистина някакви мерки ще се вземат.

Сред хората беше и Павел Чернев. Преди две години, когато Слави Бинев направи опит да нахлуе в БНТ, Чернев  беше с него:

Да отбележа, че съм играл в шест филма, т.е. съвсем пълноправно се считам за колега с някои от тук присъстващите актьори и творци. Аз не се извинявам, защото  аз бях свален от предаване точно от ръководството на БНТ и няма да се извинявам за нищо, за което съм прав. Даже меко минаха тогава. Доста по ясно да им бъде обяснено какъв слугинаж политически са в БНТ.

Чернев обясни, че е дошъл да каже на хората на изкуството, че Слави Бинев ги чака насреща в парламента. Никой обаче не се отзова на поканата. Спонтанно театралите решиха да поемат към парламента и блокираха движението по бул."Цар Освободител". Повече от час те останаха пред парламента. Символично на стълбите пред централния вход седнаха Йосиф Сърчаджиев и Владимир Люцканов, а останалите им колеги насядаха по паветата. В 16.10 часа движението по булеварда  беше пуснато.

Вицепремиерът Меглена Кунева написа в профила си във Фейсбук, че нормалното решение е Слави Бинев да се оттегли сам. Така ще запази и авторитета на политическата сила, която представлява, написа Кунева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна