Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в Сопот, заради финансовата криза в общината

Снимка: Анастасия Бакалска

Жители на Сопот ще блокират Подбалканския път след 11 часа. Те настояват  държавата да помогне на общината, която изпадна във финансова криза след плащане 6 милиона и 700 хиляди лева на фирмата, изградила пречиствателната станция в града по европейски проект.

Независимо, че има споразумение в следващите 6 месеца ВМЗ Сопот да изплати 2 милиона и 700 хиляди лева от данъчните си задължения към общината излизаме на предупредителен протест, защото смятаме, че Сопот е ощетен от държавата, заяви председателят на инициативния комитет Манол Атанасов. Финасовата корекция по проекта за пречиствателната станция и огромните загуби, които понася града показва бездействието на институциите, коменира той:

Уреждането на въпроса с общинските жилища не решава проблема на общината въобще. Вкарваме в казуса ВМЗ Сопот, което изобщо не ни е приятно. Ние търсим възстановяване на средствата от държавата. Нашето твърдо убеждение е, че въпроса с управлението на средствата по оперативните програми е управленчески и то системен, защото освен нашата са пострадали и много други общини.   

На днешния протест от инициативния комитет отново ще призоват на място да дойде комисия от финнсовото министерство, която подробно да се запознае със случая за изграждането на пречиствателната станция. Манол Атанасов допълни, че подготвят и цялата документация по казуса, за да запознаят с него и омбудсмана.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени