Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради проблеми в изкупната кампания Министерството на земеделието свиква Консултативния съвет по тютюна

Снимка: БГНЕС

Заради проблеми в изкупната кампания Министерството на земеделието свиква днес Консултативния съвет по тютюна. Докато не се промени закона за тютюна, ще има непрекъснати протести на тютюнопроизводителите, предупреди председателят на браншовата асоциация Цветан Филев:

Няма правила в момента. Всеки продава тютюн, където си пожелае, купува тютюн, който иска, което е абсолютно противопоказно, защото тютюневата суровина е специална суровина, която служи за производството на тютюневи изделия, от които България получава в хазната около 2 милиарда лева всяка година.

Изкупната цена на тютюна тази година ще бъде с 10% по-ниска спрямо миналогодишната, прогнозира Филев. Той не отрече, че част от производителите засяват повече тютюн, отколкото са заявили, и посочи един от най-сериозните проблеми на колегите си:

Липсата на договори между самите тях и търговците, а фирмите отказват да сключат такива, защото по закон те могат да бягат от отговорност или да сключват фиктивни договори, които нямат никаква юридическа стойност.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна