Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И седмината задържани за ислямизъм остават в ареста

| обновено на 04.12.14 в 16:10

Пловдивският апелативен съд  остави в ареста всичките седем задържани по време на акцията на ДАНС. Обвиненията срещу тях са за подстрекаване към война и налагане на антидемократична идеология, разпространяваща идеите на "Ислямска държава". Решението на Пловдивския апелативен съд не подлежи на обжалване. 

По-рано днес съдът разгледа жалбите на всичките седем арестувани при специализираната акция на ДАНС, за които миналия петък Пазарджишкият окръжен съд постанови постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“. Обвиненията срещу тях са за подстрекаване към война и налагане на антидемократична идеология, разпространяваща идеите на терористичната организация "Ислямска държава". Като ръководител на групата е сочен мюсюлманският и ромски водач Ахмед Муса Ахмед. Той и останалите обвиняеми, с изключение на Александрина Ангелова, не пристигнаха в съдебната зала и са представлявани от адвокатите си. На младата жена обаче й прилоша и заседанието беше прекъснато, след което продължи в нейно отсъствие, след като бе извикана спешна помощ.

Състоянието на обвиняемата видимо се влоши след като майка й, която от шест години работи в Белгия, даде показания. Пред магистратите Лилия Маринова разказа, че дъщеря й се е забулила преди три години. Тя не знаела, че Александрина, която е първа година студентка в Пловдивския университет, е пребивавала в дома на Муса Ахмед. Нейната информация била, че тя си търси квартира в Пловдив. Иначе мъжът, с когото живее на съпружески начала, е от село Старчево. 

Според прокурора по делото Атанас Гичев обвиненията срещу седмината арестувани при операцията на ДАНС са подкрепени с достатъчно доказателства. Позовавайки се на показанията на един от защитените свидетели - 002, той подчерта, че  Ахмед Муса Ахмед е бил придружаван при проповедите си не само в Пазарджик от десетина души. Говорил е свободно за "Ислямска държава", за ръководителите й и за това, че бойците й ще наложат световен халифат.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени