Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановено е електрозахранването в Белоградчик

Усложнява се ситуацията с прекъснатото електроснабдяване

| обновено на 04.12.14 в 18:22
Снимка: ЧЕЗ

В Белоградчик днес се проведе заседание на кризисен щаб във връзка с усложнената зимна обстановка, в което участва и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Обстановката в района постепенно се нормализира. В община Белоградчик 15 села са без ток повече от три дни. В общинския център късно следобед електрозахранването е възстановено.

Добрата новина е, че няма бедстващи хора. Проблемът с водоподаването в община Грамада вече е решен и там вече има вода, има ток и в град Кула. Друг основен проблем бе липсата на ток на ГКПП "Връшка чука". Там  се обработват преминаващите автомобили като се  използва агрегат, но агрегатът останал без гориво, вече е решен проблемът, има доставено гориво на място и работата е нормална. 

Министър Петкова заяви, че един от основните проблеми при аварирали участъци е паднала решетка и стълб на труднодостъпно място. Вече са осигурени стълб и такава решетка и с високопроходима техника пътуват към това труднодостъпно място в района на Белоградчик. 

Като "критична" определи обстановката в област Видин заместник-главният секретар на МВР Георги Костов.Според него, всички институции са предприели адекватни мерки. 
Аз считам, че г-н Момчил Станков е реагирал адекватно и са раздадени необходимите задачи.
Утре ще стане ясно дали бедствено положение ще бъде обявено и в община Руженци, каза кметът Венцислав Ванков. Той е получил уверение от областния управител на Видин Момчил Станков , че още тази вечер ще бъде доставен нов агрегат за дома за възрастни хора в Дреновец, които са без отопление. В бедствено положение са общините Димово и Грамада.

По-рано днес от ЧЕЗ съобщиха за "Хоризонт", че ситуацията с прекъснатото електрозахранване в Белоградчик е била усложнена поради повреда в подстанция на електроенергийния системен оператор. За абонатите е осигурено алтернативно захранване, което обаче не е сигурно. Повече от 25 хиляди души в областите Видин и Монтана в момента са с прекъснато електричество, обясни Борислава Луканова от ЧЕЗ:

Най-сериозно остава положението в община Белоградчик без електрозахранване. В момента там са 3 650 клиенти на ЧЕЗ. Положението е доста сериозно.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени