Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старозагорските общини Раднево и Гълъбово са в бедствено положение

| обновено на 05.12.14 в 18:04

Старозагорските общини Раднево и Гълъбово са в бедствено положение. 

Кметът на Гълъбово Николай Тонев обяви ситуацията за критична. Без ток остана целият град с изключение на болницата и още няколко административни сгради. За "Хоризонт" областният управител Георги Ранов съобщи, че военните ще се включат с инженерен екип за ремонта на наводнената подстанция. Наводнени са почти всички къщи в ниската част на Гълъбово. По пътя на водата са Старческият дом и Центърът за деца с увреждания. Ако се наложи, от общината имат готовност за евакуация.

EVN осигури резервно захранване за гр. Гълъбово и селата в района, където поради преливане на река Сазлия се стигна до изключване на подстанция “Гълъбово”, собственост на Електроенергийния системен оператор. В община Раднево много села са без вода.

В Стара Загора министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова прогнозира усложняване на ситуацията в областта през следващите два дни, заради очакваните нови валежи. Като критично определи и състоянието на язовирите "Копринка" и "Жребчево":

Защото количествата в момента, които се изпускат от язовир "Копринка" са почти на тавана. "Жребчево" остава в най сериозна ситуация, защото там ако продължи с тези количества, нещата наистина ще са много критични, защото просто няма да може да поеме обема.
Река Сазлия прелива. Хиляда чувала с пясък са поставени за укрепване на дигите. Ако продължи да вали има опасност центъра да бъде залят. Утре кметът Николай Тонев, ако получи разрешение от EVN и с техника от  мини "Марица изток" ще направи опит да бъде отводнена подстанцията, заради която общината е без електрозахранване. Сега в града има двучасов режим на тока. Селата в общината са без електричество, водоноски ще снабдяват хората с питейна вода. 
Министър Павлова съобщи, че и засегнатите от последните наводнения в страната ще могат да кандидатстват за финансова подкрепа от ЕС.

Причината за рекордното покачване на нивото на река Съзлия е изпускането на язовирите. "Копринка" е все още със свободен обем от 17 млн. кубически метра, а "Жребчево" с 14 млн. кубически метра. Началник на язовирния район на "Копринка" към НЕК е категоричен, че основната част от водата, която се изпуска отива към ВЕЦ "Копринка", а останалата в Тунджа и нямат отношение към наводнението в Гълъбово. 

В община Стара Загора и Чирпан язовирите преливат контролирано през преливниците си.

Наводнени са десетки къщи в селата Обручище и Априлово. В Общината вече са постъпили 3000 лева от Комисията за бедствия и аварии към Министерски съвет за почистването на река Съзлия. 

По-рано през деня изпълнителният директор ини Марица-изток" на инж. Андон Андонов беше категоричен пред "Хоризонт", че не е спирал добивът и транспортирането към централите на въглища. 

Река Марица също достига критични нива край Свиленград. В града има готовност да се посрещне приливна вълна.

Населението е предупредено, екипи на пожарната дежурят в крайречните квартали до река Марица. Нивото на река Тунджа в община Тополовград пада. Най-тежко там беше положението в селата Синапово, Княжево, Срем и Устрем. Затворени са пътищата Синапово Княжево – Устрем и Симеоновград Брод Злато поле. Десетки села в областта остават без вода заради залети помпени станции.

От областната противопожарна служба съобщиха за инциденти с два микробуса, които въпреки забраната са преминали моста на река Съзлийка при Симеоновград. Пътниците са изведени, а микробусите са още във водата.

През ГКПП "Капитан Андреево" са преминали само снощи над 1000 превозни средства. Има забавяне в обработката на документи заради наводнени електронни везни. Очаква се следобед работата на пункта да бъде изцяло възстановена. Всички водоеми в областта са под наблюдение.

Движението на влакове между гарите Кръстец и Радунци е спряно заради паднали камъни. Пътниците се превозват с автобуси. Свлачище се е активизирало на 2 км от Балчик, по пътя за Тузлата. Дясното платно на пътя се е наклонило към морето. Пътят Добрич - Албена, на кръстовището до село Одърци, е залят от преливаща вода. Заради мъгла в района на Генерал Тошево видимостта е до 150 метра.

Остава в сила червеният код  тревога за река Марица при Свиленград и за Тунджа при Елхово, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите. От там предупредиха, че повишението на речните нива ще продължи в почти цялата страна, като на места повишенията ще бъдат значителни. Според министъра на околната среда и водите Ивелина Василева най-усложнена остава обстановката при язовир "Жребчево".



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна