Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляда американски военни допълнително ще останат в Афганистан догодина

| обновено на 06.12.14 в 16:20
Чък Хейгъл
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Хиляда американски военни допълнително ще останат в Афганистан и следващата година, след като приключи мисията на НАТО в страната, заяви американският министър на отбраната в оставка Чък Хейгъл.

Забавянето на изборите в Афганистан отложиха подписването на споразумения в областта на сигурността със САЩ и страните от НАТО, което попречи западните правителства да изпратят войски в мисията след 2014 г., наречена "Операция решителна подкрепа", заяви Хейгъл. Затова президентът Обама позволи на американските военни командири да запълнят временния недостиг на сили, допълни американският министър. Хейгъл каза, че решението на Обама не променя мисията на войските догодина, която ще бъде съсредоточена върху обучаването на афганистански сили.

Хейгъл пристигна на необявено посещение в Афганистан малко преди да се оттегли от поста си. Визитата на Хейгъл е в края на една от най-кръвопролитните години за Афганистан от свалянето на талибанския режим през 2001 и броени седмици преди приключване на мисията на НАТО в страната.

Хейгъл изрази увереност, че афганистанските сили за сигурност могат да се справят с вълната от терористични атаки на талибаните през последните седмици, която доведе и до оставката на директора на полицията в толицата Кабул. В Афганистан Хейгъл се срещна с президента Ашраф Гани, с ръководителя на изпълнителната власт Абдула Абдула и с командващи американските сили в страната.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени