Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интелектуалци се обявиха срещу неглижирането на културата

Парламентарна комисия по култура и медии
Снимка: БГНЕС
Избирането на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по култура и медии е симптом за състоянието на обществото, което допуска такъв акт, за продължаващите задкулисни договорки между политиците и за неглижирането на културата. Около това се обединиха хора от различни гилдии, които за пореден път протестираха срещу заставането на Слави Бинев начело на комисията по култура. Недоволните интелектуалци са в градинката пред "Кристал" - символно място за демократично мислещите хора. Днес те продължават да не разбират решението на парламента кой да оглави комисията по култура. 

Художникът Владо Руменов бе категоричен: 

Този акт на парламента е изключително унизителен, обиден и омерзителен за същността на понятието култура. Не може такива хора като Слави Бинев, просто отвратително! 
Д-р Юлиян Наумов дълго е живял извън България и твърди, че подобно нещо, не би могло да се случи в демократична държава, която уважава духа и традициите си: 
Не съм културен деец. Аз съм лекар по професия, но ме отвращава наглостта, безпардонността на подобни индивиди
Протестите всъщност тепърва започват, смята Владо Руменов
Малкият сектор от обществото, който представлява културната общност, няма да се откаже и очаквам постоянни, било площадни, било медийни протестни действия...

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна