Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НПО организират протест срещу политиката на банките към клиенти

Ангел Славчев, "Граждански контрол"
Снимка: БГНЕС

Граждански протест срещу несправедливата политиката на банките и частните съдебни изпълнители към техните клиенти организират четири неправителствени организации. Протестът ще се състои на 14 декември в 15 града в страната, съобщи на пресконференция Ангел Славчев, представител на "Граждански контрол": 

Като гражданска организация се борим вече повече от година и половина за отмяна на несправедливите регламенти, които са залегнали в нашето законодателство, довели до финансова катастрофа на стотици фирми, стотици хиляди български граждани. Не сме срещу това да има банки, но се противопоставяме на неравнопоставеността между банка и клиент. Противопоставяме се срещу законите, разписани в българското законодателство, даващи право на тези институции да си правят, каквото пожелаят с клиентите, без значение, дали са им скъпи или не. 
Четири граждански организации са създали комитет за слагане край на порочните практики на банки и частни съдебни изпълнители. Комитетът настоява за незабавен мораториум върху всички изпълнителни дела по реда на чл. 417 в ГПК и неговата отмяна. 
Адвокат Десислава Филипова поясни: Член 417 от ГПК, от който се възползват преимуществено банките, предвижда, че определени правни субекти имат възможност - първо да предизвикат изпълнително дело срещу едно лице, за което се твърди, че е длъжник. И чак след това, в едно нормално исково производство, да се установява чрез нормалните способи, дали това лице е действително длъжник и дали, размерите, за които се претендира, че дължи, са действително такива, каквито се твърди от кредитора. 
Организациите предлагат още да се приеме Закон за фалит на физическите лица и да се създаде финансов омбудсман, както и учредяване на независим от БНБ регулаторен орган върху банките. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна