Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разливът на Тунджа около Елхово се увеличава

| обновено на 08.12.14 в 08:12
Снимка: yambol.government.bg

Министерството на околната среда и водите поднови предупреждението си за внезапни наводнения по поречията на Марица и Тунджа. Реките ще се оттичат до обяд, но с прогнозираните валежи по-късно днес водите ще започнат отново да се покачват. 
Обстановката в Елхово е усложнена и тази сутрин. Разливът около града се увеличава. Източването на язовир "Жребчево" продължава със скорост над 150 куб. метра в секунда. Периодично се изпомпва водата от мазетата в два жилищни блока, за да не бъдат засегнати електрически табла. 

Кметът на община Елхово Петър Киров коментира в предаването "Преди всички": 

В общината и в града остава критична ситуацията. Нивото на река Тунджа в 4 часа сутринта достигна 4,28 метра. Продължават да се увеличават разливите по шест улици в града. Цяла вечер продължава отводняването на няколко жилищни блока. На този етап се справяме със ситуацията благодарение на службите, които работят съвместно с нас от общината. Нещата обаче се усложняват. За евакуация можем да предприемем съответните действия, когато има реална заплаха за живота на нашите съграждани. На този етап не е необходимо. 

Киров подчерта, че в общината все още има затворени пътища. Според него проблемът е можело да бъде предотвратен, ако язовир "Жребчево" е бил изпуснат навреме. 

Сложна остава и обстановката в няколко села на община Тунджа. В момента в село Завой се изграждат диги, тъй като от няколко дни водата залива мазета и приземни етажи. Наводнени са над 20 къщи, тепърва ще се описват щетите и ще се търси помощ от Междуведомствената комисия за възстановяване на щетите при бедствия.

Валентин Славов – главен инженер на „Напоителни системи“, обясни също: Най-големият проблем е, че в община Елхово настъпва критична ситуация при 75-80 куб. метра в реката, а съоръженията на язовира са оразмерени да изпускат от 150 до 230 куб. метра. Тази ситуация може да настъпи не само веднъж в годината, а може да настъпи и повече пъти в зависимост от това дали има валежи или не. /.../ В момента изпускаме 150 куб. метра в секунда, отворен е основният изпускател. Постъпващата вода балансираме като сме създали 8-10 см свободен обем, тъй като предстои от язовир „Копринка“ да постъпят значителни водни количества. Този язовир също е пълен. Това, което се изпуска от „Жребчево“, ние няма да увеличаваме повече. Напротив – след като се стабилизира, ще видим какъв е притокът, оттокът, може да намалим този отток.

Електрозахранването на селата от община Гълъбово бе възстановено късно вчера. Националният кризисен щаб се събира тази сутрин в Стара Загора, за да обсъди обезопасяването на реките и язовирите в областта.

10 села в община Белоградчик са без ток вече цяла седмица. Кметът на общината Борис Николов посочи пред "Хоризонт": Перфектно се оправдаваме с всичко. Един българин винаги може, когато не иска да свърши работа, да се оправдае. Недоволен съм от това, че българският оператор, който поддържа високоволтовата мрежа, вече не може една седмица да се справи с един стълб. Започнаха и други да се чупят от ледовете. /…/ ЧЕЗ работят, не мога да се оплача. Докараха над 25 екипа. Каквото могат, правят, но основният проблем е в 110-киловолтовия далекопровод. 

Николов подчерта, че се търси съдействие от областния управител и държавните власти. По думите му, в общината няма проблем с доставянето на храна. Пътищата са проходими.

Интервютата чуйте от звуковите файлове. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна