Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Не сме получили официална позиция от Русия за "Южен поток"

| обновено на 08.12.14 в 15:28
Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Преди обсъждането на бюджет 2015 г. премиерът поиска да запознае депутатите с договора за газопровода "Южен поток", който той получи преди няколко дни. Бойко Борисов заяви, че България все още не е поучила официална позиция на Русия за прекратяване на проекта.

Не е подписван дългосрочен договор за транзит, няма и завършен финансов модел по проекта, цитира справката на експертите премиерът. Двата документа, според Борисов, са пряко свързани с това какви ползи би имала България от проекта. От цитираните данни става ясно, че проектът не отговаря на изискванията на законодателството на ЕС и съдържа клаузи, които са неблагоприятни за БЕХ в качеството му на акционер. Бойко Борисов обобщи: Тези факти са достатъчно красноречиви, за да спрем спекулациите по отношение на така наречените "печалби", които страната ни е загубила. След като има стартирана процедура на Европейската комисия във връзка с избор на изпълнител по проекта, няма как българското правителство да предприеме каквито и да е действия за реализация на "Южен поток" на българска територия. "Южен поток" е хубаво да мине през България. Приходите, които биха дошли от изграждането на "Южен поток" от данъци, от такси, със сигурност ще са повече, според мен, отколкото приходите от самия транзит, обобщи Бойко Борисов. Той отново призова партиите да се обединят около обща позиция за "Южен поток". Седнете, извадете лист по лист, лист по лист и накрая напишете ето това би било изгодно, ако го направим, каза Борисов.

При изказванията си Димитър Байрактаров от патриотите настоя: Да се търси отговорност на длъжностните лица, които са работили години наред по този въпрос.

Мартин Димитров от реформаторите каза, че от данните е станало ясно, че "Южен поток" е бил проектиран на загуба: Никога Русия не е дори мислила да изпълни изискванията на ЕС. Стига сме работили за тия виртуални невъзможни проекти. Днес дойде моментът да им теглим чертата.

Драгомир Стойнев от БСП обяви, че данните подвеждали премиера: 80 процента плащаш заема, 20 процента остават за БЕХ. Тези сметки, които сте ги направили, са изцяло подвеждащи.

Волен Сидеров от "Атака" заяви, че данните целят обществото да бъде убедено, че проектът е неефективен, затова призова правителството: Да маневрира между големите световни фактори. Знам, че това никак не е лесно, но знам и че не е невъзможно.

Лютви Местан обясни за какво настояват ДПС: Този проект да се реализира само в пълно съответствие с международното право.

От името на АБВ подчертаха, че излизането с обща декларация не се е случвало, дори когато преди седмица премиерът е поискал ясно.

Междувременно стана ясно, че вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужда Петкова ще заминат за Брюксел на срещата с еврокомисаря и енергийните министри по темата "Южен  поток".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна