Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На безпрецедентно публично заседание Етичната комисия на ВСС изслуша съдия Румяна Ченалова

| обновено на 08.12.14 в 18:48
Снимка: БГНЕС

Съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова отрече обвиненията на френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан, че е действала неправомерно по производството по несъстоятелност на дъщерните дружества на френската компания "Белведере груп". Преди да бъде изслушана от Етичната комисия на Висшия съдебен съвет, тя се обяви за жертва на съдебната реформа. Решението на Съвета - трябва ли срещу нея да образувано дисциплинарно производство, се чака след седмица.

На безпрецедентно публично заседание Етичната комисия на Висшия съдебен съвет изслуша съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова във връзка със сигнала на френския посланик за нейни неправомерни действия при разглеждане на производството по несъстоятелност на дъщерните дружества на френската компания "Белведере груп".

Версията на Ченалова, защитена пред съдебните кадровици, е, че с предприетите от нея действия, а и тези на синдика Панайот Велков, е било работено в полза на компанията-майка, защото дъщерните фирми "Домейн менада" и "Белведере Дистрибуция" били в тежко финансово състояние и след назначаването на синдика те продължавали да сключват сделки. Съдия Ченалова даже предположи, че две фирми са се опитвали да покрият състоянието си от компанията-майка, така че тя да продължи да ги финансира.

В този смисъл е и позицията на Велков, която тя огласи пред членовете на ВСС. Според него става дума за атака срещу него и Ченалова "от фирми, които искат да заличат следите си от направените от тях далавери". Той се оплака, че бил подложен на безпрецедентен политически и медиен натиск.

ВСС ще изслуша становището на Етичната комисия по казуса след седмица. Преди това от Етичната комисия очакват становището на Инспектората към ВСС и прокуратурата.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени