Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Административният съд във Варна е образувал дело за застрояването на местността Карадере

Снимка: capital.bg

Административният съд във Варна е образувал дело по протест от Окръжната прокуратура против решението на Общинския съвет в Бяла, с което е одобрен подробен устройствен план за имоти в землището на общината и в местността Карадере.

В протеста си прокурорът Силвиян Иванов сочи, че решението, прието с протокол на 10-и февруари 2005-а година, с което е одобрен планът на зоната за отдих "Бяла-север" за поземлени имоти в землището на община Бяла и в местността Карадере е издадено в нарушение на материалния закон и административно производствените правила. Въпросното градоустройствено решение обхваща общо 143,5 хектара земеделски земи и предвижда изграждането на ваканционни и вилни селища, обекти за широко обществено обслужване и обекти на инженерната инфраструктура.

Прокурорът твърди, че планът на "Бяла-север" е одобрен в грубо нарушение на установените към онзи момент императивни изисквания на Закона за опазване на околната среда и е без задължителната екологична оценка. Освен това в нарушение на Закона за устройство на територията заданието за изработване на проект за плана не е внесено в Министерството на околната среда и водите за съгласуване и преценяване на необходимостта от оценка на въздействието върху околната среда. 

Съдът изиска незабавно административната преписка от Общинския съвет в Бяла и предстои да насрочи дата на откритото съдебно заседание.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени