Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представители на културните среди искат отново оставката на Слави Бинев, певци и артисти го подкрепят

Снимка: БГНЕС

Представители на културните среди се срещнаха с председателя на Народното събрание Цецка Цачева в присъствието на председателя на Комисията по културата и медиите Славчо Бинев. Пред журналисти проф. Петя Бъговска, председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци, заяви, че очаква днес да стане ясно дали Бинев ще продължи да е председател на комисията или ще се оттегли. Тя заяви, че на срещата са поставили въпроса за национална стратегия за културата, приемане на Закона за музиката, Закон за изобразителните изкуства.

Представителите на културните среди настояват за минимум 1 процент от БВП да бъде отделен за култура, както и 2 процента от хазарта директно да отидат във Фонд култура.

Председателят на Съюза на филмовите дейци Иван Павлов заяви, че на срещата са апелирали да се обърне внимание на културата, защото нямало сериозен дебат по въпроса. „Г-н Бинев е еманация на проблемите, той не е нашият проблем. 25 години не е обърнато внимание по същество на проблемите в културата“, каза Павлов.

На среща с председателя на Народното събрание Цецка Цачева министърът на културата Вежди Рашидов е изразил загриженост за състоянието на творческите гилдии след избирането на Слави Бинев за председател на Комисията по културата и медиите в 43-то Народно събрание, съобщава пресцентърът на министерството.

Рашидов е информирал, че в момента има оставки на режисьори и артисти от Народния театър "Иван Вазов", има протест и от други национални институти и творчески организации, както и от обществените медии и тази цена е прекалено висока за който и да е политик.

Артисти, подкрепящи Слави Бинев, поискаха да му бъде даден период, в който да се види какво ще направи за българската култура и тогава да бъде критикуван, ако се наложи. Да защитят избора на новия председател на парламентарната Комисия по културата и медиите пресконференция днес дадоха певците Кристина Димитрова и Йордан Караджов, актьорът Филип Трифонов, писателят и журналист Любен Дилов-син и Николай Божков - артистичен мениджър. Според тях е необходима поне година-година и половина на Бинев, за да свърши всичко, което е замислил.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна