Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нивото на река Тунджа при Елхово е най-високото за последните 50 години

МОСВ: Критичните нива на реките Тунджа и Марица ще се задържат през следващите три дни

| обновено на 10.12.14 в 12:19
Снимка: БГНЕС

Критична остава обстановката по долното течение на Тунджа.  Нивото на реката достигна рекордни стойности от половин век насам при Елхово. Разливът се увеличава. Усложнена е ситуацията в много села на община Тунджа. Евакуация на хора в Елхово не е предприемана, но над 20 семейства са отишли да живеят при свои роднини. В града вече седмица са потопени мазета, сутерени и приземни етажи. В Елхово може да започне отводняване едва след като нивото на реката спадне до 3,9 м, а в момента то е над 4,3 метра.

В селата Веселиново и Завой водата от два дни не е повишавала нивото си, но и не се отдръпва.

Има опасност река Тунджа, придошла от изпускането на язовир „Копринка“,  да скъса дигата край мъглижкото село Зимница и да залее ромската махала. Предупреждението направи  кметът на общината Господин Господинов. От снощи е започнало доизграждането на дигата, а  днес продължава с тежка техника. Стотици са наводнените къщи от подпочвените води в селата Юлиево и Ягода.

В Ямбол днес отново не работят повече от 25 фирми в промишлената зона заради наводнени помещения. Реката при Ямбол също е с рекордни стойности – измерени са 5,26 метра.

От днес в Ямбол се очаква да бъде въведен режим на питейната вода. Причината е залятата вододайна зона на града и недостиг на над 50% вода.

Критичните нива на реките Тунджа след язовир "Жребчево" и Марица по средното и долното течение ще се задържат през следващите три дни, информира Министерството на околната среда и водите.

Тунджа и притоците й заляха десетки къщи в Старозагорска област. Всички язовири в Старозагорска област преливат.

Трите старозагорски общини Раднево, Гълъбово и Мъглиж – остават в бедствено положение. От язовир "Копринка" продължават да изпускат по 120 кубически метра вода, толкова, колкото е и притокът в него. Това доведе до покачване на нивото на река Тунджа, която се разля в участъка край село Ягода и затвори пътя КазанлъкСтара Загора. Осигурено е денонощно наблюдение на мостовете на Тунджа при селата Бузовград и Розово. За Казанлък се използва обходният път през средногорските села Ръжена, Кънчево и Розово. Пътят за планинското село Сливито в община Мъглиж, където има свлачищни процеси, е маркиран. Днес ще започне оглед за укрепването му.

Река Тунджа заля и село Нова махала в община Николаево. Наводнени са десетки къщи. Подпочвените води избиха и в дворовете на ромската махала в Николаево.

БГНЕСБавно спада нивото на реките Съзлийка, Кумурджа и Блатница. Скъсан участък от дигата на Съзлийка в района на радневския квартал "Гипсово" е възстановен. Кметът на общината изказа благодарност на доброволеца Станимир Томов, който влязъл във водите на реката, завързан с въже, за да запуши клапа, отворена от силния прилив. Юлиан Илчев призовава за помощ и за ромите, останали без къщи. Необходими са дюшеци, одеяла и дрехи, както и фургони, където да бъдат настанени 35-те семейства.

Продължава усиленото изграждане на дигата край подстанцията в Гълъбово. До ден два трябва да бъде завършена, уверява кметът Николай Тонев. В областта няма селища без ток и вода, с изключение на 15 къщи край реката в Гълъбово.

Остава в сила бедственото положение в Община Съединение. След заседанието на Кризисния щаб тази сутрин стана ясно, че със спирането на валежите обстановката постепенно е започнала да се нормализира, но все още подпочвените води остават високи и има много наводнени изби, приземни етажи на къщи и дворове. Отводняването на засегнатите домове в общината ще продължи и днес. Освен екипи на пожарната, които са на място с помпи, много от хората се справят и сами. 

В Съединение все още под вода са и много улици. Според кмета, причината за наводненията, основно в приземните етажи и в дворовете, са комплексни. Това е драстичното покачване на подпочвените води, водосбора от улиците.

В момента се извършва оглед на 4-те язовира, които вчера бяха критично препълнени. Три от тях вече се изпускат контролирано, но единият отново е с повишено ниво на водата и прелива ограничено, заяви кметът Георги Руменов. Той подчерта, че нивото на река Потока е спаднало значително и от тази гледна точка няма опасност.

Проблемните 4 язовира са били под непрекъснат контрол. До 8-и декември свободният им капацитет е бил над 30%, каза от своя страна областният управител Розалин Петков. 24 часа по-късно обаче заради обилните валежи първи е прелял язовир "Точиларци", който с останалите 4 поема около 40% от водосбора на южната част на Средна гора.

Освен в Съединение екипи на пожарната продължават да отводняват и къщи в село Белозем. Единични случаи на отводнявания е имало в карловското село Столетово, както и в първомайските Драгойново и Бяла река. 

Нивото на река Марица край Свиленград е 15 сантиметра под критичния 5-метров праг. В 13 свиленградски села, където от пет дни няма водоподаване, са пристигнали водоноски. Пътят Димитровград–Симеоновград остава затворен в участъка между селата Брод и Злато поле, където преля река Мартинка.

Планираното за снощи изпускане на язовир "Кърджали" бе отложено поради опасността от наводнение. Заплахата идва от факта, че намиращият се под съоръжението язовир "Студен кладенец" също е пълен и ако в него залпово постъпи допълнително вода, тя може да залее лични стопанства и временни постройки край коритото на река Арда. В момента язовир "Кърджали" прелива свободно над клапите с незначителните 20 кубически метра в секунда. Ако притокът продължи да намалява, ще отпадне необходимостта от изпускане на язовира. По данни на областната администрация в Кърджали обстановката след обилните дъждове е нормална, няма нарушени комуникации и инфраструктура. 

Превантивни мерки заради високите води на язовир "Тича" и реките Врана и Камчия са приети тази нощ на заседание на Оперативния областен щаб за защита при бедствия и аварии в Шумен. Полицейски автопатрули са насочени към района на селата Хан Крум и Миланово, за да спират движението при нужда. В момента опасност за населението няма. Реките задържат нивата си от нощта. Водите и на Камчия, и на Врана са под дигите. Нивото на язовир "Тича" е 75 см над преливника. Водоемът прелива с над 70 кубически метра в секунда, но и в следващите часове нивото ще се покачва.

Над две хиляди домакинства в област Враца са без ток. Екипи на ЧЕЗ работят за отстраняване на авариите, предизвикани от скъсани от снега проводници. 2360 домакинства в общините Мизия, Враца и Козлодуй са без ток. Електрозахранването е спряно в мизийското село Сараево, козлодуйските села Гложене и Хърлец, във Враца и три съседни селища. Най-тежко е положението във врачанското село Згуриград, където няма ток от вчера и повечето жители не могат и да се отопляват, защото не се захранват помпите за локалните им парни системи. От ЧЕЗ съобщиха, че причина за прекъсванията е в електропроводите. Проводниците са обледени и се късат от тежестта на снега. 14 екипа на дружеството работят за отстраняване на авариите.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени