Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР е готово да използва хеликоптер в издирването на Сертов

| обновено на 10.12.14 в 11:40
Светлозар Лазаров
Снимка: БГНЕС

Издирването на бившия председател на ДАНС Петко Сертов продължава вече пети ден. МВР е готово да използва и хеликоптер. Още вчера главният секретар на МВР е имал намерение да вдигне хеликоптер на Гранична полиция, който да огледа част от Южна България, но това не е станало възможно заради лошите метеорологични условия. Днес Лазаров чака мнението на летците, за да се прецени дали машината в крайна сметка може да излети и да огледа част от територията, за която има някакви насоки, че може би бившият председател на ДАНС е потеглил натам. Лазаров отказа да уточни за коя част от страната става въпрос.

МВР днес оповести официално, че лекият автомобил, с който Петко Сертов е видян за последно в петък около 15.30 ч., е сив „Опел Астра“, модел от 2009 г. От МВР апелираха към гражданите, ако видят подобна кола, за която има съмнение, че може да е управлявана от бившия председател на ДАНС, да се обадят в най-близкото поделение на МВР. Директорът ан СДВР Младен Маринов посочи:

Автомобилът е "Опел Астра", светло сив металик. Контролният номер е СА 2987 РМ. Тъй като имаме потвърдени данни, че той последно е видян да шофира този автомобил, предполагаме, че се придвижва с автомобила.

Петко Сертов е оставил двата си мобилни телефона в дома си преди да излезе. Взел е обаче всички лични документи в себе си. За последно Петко Сертов е видян в петък миналата седмица. Той е изтеглил сума пари от банка в района на НДК, след което следите му се губят. От МВР обаче уточниха, че тегленето на подобни суми от банкови клонове е било нещо обичайно за Сертов. Няма данни Петко Сертов да е носел лично оръжие, няма и данни да е бил болен. От МВР не отхвърлят нито една от версиите. Към момента текат проверки по граничните ни пунктове, както и на Летище София, за да се установи дали бившият председател на ДАНС не е напуснал страната. До момента в нито една от съседните ни държави издирваният не е засечен.

Лазаров не разполага с данни колата на Сертов да е оборудвана с GPS устройство. До този момент МВР е проверило телефонните разговори на изчезналия, проведени преди той да напусне дома си, съобщи Светлозар Лазаров, но информацията му е оскъдна:

Каквото има, всичко ще бъде извадено на масата от колегите, за да види обществото първо – какво е направено, какво ще се направи допълнително и евентуално това, което очаквам – да обявят автомобила, който издирваме също, публично – номер, марка, цвят и т. н. Единственото, което се знае, е с каква кола е отпътувал и кога, по първоначални данни.

Петко Сертов е в неизвестност от вечерта на 5-и декември, като е обявен за национално издирване на 6-и декември по молба на съпругата му. Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков съобщи, че служителите на МВР работят интензивно по издирването на Сертов, но до момента няма никаква информация за местонахождението му. До момента също няма данни и за извършено престъпление или за оказано насилие срещу Сертов.

Вчера и Интерпол официално обяви в сайта си за издирване бившия председател на ДАНС. Снимката и данните му са качени на страницата на международната полицейска организация. Главният секретар на МВР подчерта, че процедурата за издирването чрез Интерпол е стандартна.

Чуйте подробностите от репортажа на Николай Христов в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна