Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОК одобри Програма 2020

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Членовете на МОК одобриха всичките 40 предложения по Програма 2020, които отварят нови хоризонти и планират кардинални промени в олимпийското движение през следващите няколко години. Това стана по време на Извънредната 127-а сесия на МОК в Монако. Всички присъстващи 96 членове на МОК гласуваха в подкрепа на предложените от новия президент Томас Бах промени, повечето от които се определят от наблюдателите като ключови за развитието на олимпизма.

Сред по-важните решения са улесняване и редуциране на разходите по процедурите при кандидатстване за домакинство на игрите.

Кандидатурите вече ще съобразяват приоритетно с нуждите на градовете и държавите домакини, отваря се възможност в бъдеще да се помисли два града или дори две отделни страни да организират заедно една олимпиада.

МОК планира да намали разходите по организацията на игрите и дори да подпомага финансово с големи суми бъдещите домакини.

Самата програма ще трансформира от "базирана на спортовете" към "базирана на дисциплините". Планира се изравняване възможностите на половете и стимулиране на микс дисциплините.

Младежките олимпиади пък ще се препозиционират в неолимпийските години.

Решено бе да се заделят допълнително 20 млн. долара за борба с уговорените мачове и допинга, което е в синхрон с новата философия за защита на коректните спортисти.

В бъдеще подборът на членовете на МОК ще се базира на стриктен баланс на полове, география (национално представителство) и експертиза.

Наред с това се засилва сътрудничеството с организации за спортуване на хора с различно развитие и способности, ще се сближат отношенията с професионалните лиги.

Насърчават се разбирателството, съгласието, компромисите и диалога - както с обществеността, така и вътре в олимпийското семейство.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени