Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АПИ и общините да се договарят за зимната поддръжка на пътищата, предвижда законова промяна

Снимка: Радио Шумен
Ремонтът и поддръжката на републиканските пътища в населените места с население до 100 хиляди души ще се извършва с договор межу Агенция "Пътна инфраструктура" и общините. Това прие на първо четене Народното събрание с промените в Закона за пътищата. Според вносителите от ГЕРБ така ще се осигури  нормална експлоатация на пътищата, включително и при зимни условия.

С изменението на Закона се предвижда дейностите по изграждане и зимна поддръжка на републиканските пътища да се осъществяват по взаимна договореност между общините и агенция "Пътна инфраструктура". Промяната трябва да премахне и дублирането на ангажиментите по пътната поддръжка. Така съвместното поддържане на републиканските пътища от АПИ и общините ще повиши качеството и ефективното реализиране на тези дейности.

В този ефект обаче не бяха убедени депутатите от "БСП лява България" и ДПС, които са категорични, че не трябва да се натоварят общините с това задължение, което ще изисква и отделяне на повече средства от общинския бюджет. Те добавиха, че на общините не им е работа да чистят републиканската пътна мрежа.

От ГЕРБ  посочиха, че по време на второто четене на промените в този закон, тези проблеми ще бъдат изчистени.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!