Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволците и дарителите от наводненията спечелиха наградата "Човек на годината" на БХК

Доброволците и дарителите по време на наводненията спечелиха голямата награда "Човек на годината" на Българския хелзинкски комитет. Призовете бяха раздадени за седма поредна година.

35 номинации и седем награди без финансово, но с морално изражение, раздаде Хелзинкският комитет на днешния Международен ден на правата на човека, обявен за такъв от ООН през 1950-а година.

Освен голямата награда журито от журналисти и правозащитници определи две подгласни и четири специални награди. Основният критерий солидарност и грижа за другия.

"Вдъхновение на годината" спечели доктор Бояна Петкова и нейната фондация "Макове за Мери".

Ние подкрепяме родители, които са загубили бебето си в периода на бременността или малко след нея. От друга страна, сега се появи един нов проблем с една наредба, която завишава границата между аборт и раждане и много бебета, които се раждат живи, от една страна, ако починат в рамките на първите три дни от живота си, няма да бъдат регистрирани изобщо като родени, просто ще потънат като несъществували в небитието. Това поставя в риск грижите за тези бебета, поне в първите три дни от живота им, един вид те са на изпитателен срок, трябва да докажат, че ще оцелеят, за да можем да се грижим за тях и да приемем, че те са хора, казва д-р Петкова.

Тя води кампания мъртвородените бебета да не се изгарят като биологични отпадъци, а родителите им да имат право да ги погребват.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна