Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Самсон и Далила” от Сен-Санс – директно предаване от Софийската опера на 11 декември от 19 часа

БНР Новини
Мецосопраното Надя Кръстева и тенорът Ендрик Вотрих по време на генералната репетиция на операта „Самсон и Далила”.
Снимка: Виктор Викторов






Да се прави опера е предизвикателно трудно, особено с такъв екип от международни звезди, чието участие би било чест за най-големите оперни театри. Това е нов, различен спектакъл, подготвен специално за София. Направен е с други изразни средства, с особена чувственост и душевност. Зрителят е поканен сам да разкрие спектакъла, да стане съучастник в действието. Операта не е музей, където да седнеш и да наблюдаваш. Операта е взаимодействие, затова очакванията ни са и към публиката
– това заяви режисьорът Уго де Ана, който е в България за втори път с част от своя постоянен екип – помощник-режисьора Филипо Тонон и хореографа Леда Лойодиче.



На 11 декември в Софийската опера и балет предстои премиерата на операта „Самсон и Далила” от Камий Сен-Санс, която не е играна на тази сцена от 1932 година. Заглавието се поставя с 11 гости артисти. Сред тях са световноизвестният режисьор и сценограф Уго де Ана, звездата на Виенската  държавна опера Надя Кръстева, диригентът Ерих Вехтер, тенорите Ендрик Вотрих и Петер Свенсон, както и водещи солисти на Софийската опера, сред които Цвета Сарамбелиева, Даниела Дякова, Костадин Андреев, Бисер Георгиев, Станислав Трифонов, Свилен Николов и др.
Следващите спектакли са на 12, 13, 14, 19, 20 и 21 декември.

Съдържание на операта „Самсон и Далила”
 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна